(P) Vigneta de Ungaria se poate plati online cu aplicatia TPARK

Cand calatoresti cu masina prin Europa, una dintre griji este sa nu uiti sa platesti taxele de autostrada. Din pacate, nu exista un sistem unitar de plata in toata Europa.

In unele tari (ex. Austria, Bulgaria, Cehia) trebuie achizitionata vigneta de tip autocolant ce se lipeste pe parbriz, in altele se plateste la punctele fixe cu bariera (ex. Grecia, Italia), in Croatia si Serbia se pot achizitiona device-uri electronice cu preplata care dau acces rapid prin zonele de plata, iar in alte cazuri se achizitioneaza vigneta electronica (ex. Ungaria, Slovacia). Sunt si tari in care scapi de grija platii pentru ca folosirea autostrazii este gratuita (ex. Germania).

Tara vecina la vest pare mai conectata la trendul de informatizare a societatii si, pe langa un sistem inteligent de plata pentru masinile de peste 3.5 tone (pe baza de pozitii GPS, pay-as-you-drive – detalii pe obu1.ro), a introdus si vigneta electronica pentru restul categoriilor.
Vigneta electronica pentru Ungaria, numita si e-vigneta sau e-matrica, poate fi achizitionata si online, caz in care scapi de stresul cautarii unei benzinarii imediat ce ai trecut granita. Cel mai elegant este sa cumperi vigneta prin aplicatia TPARK pentru Android și iOS dezvoltata de firma Piconet, autorizata de catre NUSZ (Nemzeti Mobilfizetési ZRT), Agentia Nationala de Plati Mobile din Ungaria, sa distribuie vigneta maghiara.

Interfata aplicatiei este intuitiva, fiind foarte simplu de folosit. Tranzactia este realizata cu cardul bancar iar confirmarea achizitionarii unei vignete valide se primeste imediat pe email. Pe langa faptul ca este foarte comod sa cumperi vigneta cu telefonul mobil (chiar si cu cateva zile inainte de intrarea in Ungaria), am descoperit ca este si putin mai ieftin decat in unele benzinarii care vand la randul lor vigneta electronica pentru Ungaria. Fata de tara vecina, marele avantaj este ca nu pierzi la schimbul valutar.

Pe langa vigneta pentru Ungaria, din aplicatia TPARK -disponibila gratuit in Google Play si iTunes- mai poti plati parcarea in 20 de orase din tara. Rovigneta, taxa de pod la Fetesti-Cernavoda, amenda de circulatie si amenda de parcare (in anumite orase) pot fi platite doar prin intermediul aplicatiei Android.

Pentru cei care vor sa cumpere vigneta de Ungaria de pe laptop sau PC, Piconet a dezvoltat un portal web-based prin intermediul caruia se poate achizitiona vigneta pentru Ungaria online cu cardul. Ambele variante de plata a vignetei pentru Ungaria sunt explicate pe larg pe site-ul Piconet.

Adaugă un comentariu

Articole similare