Flash-uri din sens opus – Recenzia unui fenomen

Să tot fie vreo trei, patru săptămâni de când Marian Godină publica pe pagina de Facebook un anunț foarte important. Polițistul brașovean ne anunța, cu bunul simț de care a dat dovadă mereu, că își lansează o carte.

Eram în metrou și am încercat să o comand. Ghinion. Site-ul editurii era la pământ. După ce s-au rezolvat lucrurile am reușit să prind și eu un loc pe lista de așteptare.

Și momentul așteptat a sosit acum câteva zile. Pentru cei care sunt obișnuiți să citească, volumul “Flash-uri din sens opus” nu o să le ocupe mai mult de două ore. Cam cât un drum dus – întors pe magistrala 2, Pipera – Berceni.

Marian Godină nu mai are nevoie de prezentările noastre. Îl știți. L-ați văzut la televizor, l-ați văzut pe Facebook, iar mulți dintre cei care își fac veacul prin Brașov sau sunt grăbiți să tranziteze orașul au primit și autograful lui. Pe un proces verbal, bineînțeles. Spre norocul meu, semnătura lui Marian Godină o am, momentan, doar pe prima pagină a cărții.

VLAD1759

În primele pagini ale volumului de debut, pentru că eu sper să mai vedem și altele, omul Gondină ne vorbește despre experiențele sale de la Câmpina. Cum a ajuns acolo, prin ce experiențe a trecut, dar și cum a gestionat situațiile limită.

Apoi, acțiunea se mută la Brașov. Și de aici, potopul. O serie bogată de povești care analizează tipologia șoferului român. De la posesorul de Dacie la “italianul” care a uitat limba română imediat ce a trecut granița de la Nădlac și de la puștiul plin de hormoni și dornic de afirmare la preotul încercat de Satana.

Știu că poate suna foarte pompos, însă nu cred că este rău să-i spun lui Marian că este un Caragiale al lumii moderne. Comicul de situație, de caracter și cel de limbaj se îmbină perfect. Omul are talent. Cu carul!

Pe scurt, n-ai cum să te plictisești!

“Mașina ce venea din sens opus îmi făcea flash-uri de zor, avertizându-mă să merg încet că e poliție. I-am mulțumit, salutând cu mâna stângă, în timp ce, cu dreapta, apăsam butonul “înregistrare”. Mergea cam tare…”, fragment din cartea Flash-uri din sens opus. 

Foto | Vlad Chirea

Adaugă un comentariu