Am întâlnit și oameni fericiți în trafic. Cum să procedezi pentru a scăpa de aglomerație când mergi la job

 

Fericirea la volan pare să fi devenit un caz excepțional, rezervat doar pentru cei ce conduc noaptea sau în weekend, când șoselele sunt (cât de cât) libere. A fi „șofer de duminică’ nu mai este o insultă, ci s-a transformat în ipostaza în care încă mai simți bucuria străzilor pustii.

eJobs lansează un demers pentru fericire-n Univers, cu misiunea de a face cât mai mulți oameni să spună: „Da, sunt #HappyLaJob!’ În acest scop, îți propunem o serie de soluții pentru a ajunge mai Happy la job, evitând aglomerația.

Exercițiu: încearcă să convingi un taximetrist să te ducă la 8:00-8:30 dimineața, într-o zi de marți, în Pipera. Dacă îl găsești, ești un om fericit. Pentru că taximetriștii știu multe trucuri pentru a supraviețui în trafic. Au învățat când să ceară mai mult decât face aparatul și când să accepte chiar și o cursă care face sub 10 lei. Știu din ce motive este aglomerat în anumite zile și, dacă vor, te ajută să găsești și cel mai scurt drum pentru destinația ta. Sigur, uneori mai dau chix, dar, de regulă, ei știu să evite stresul în trafic, dacă vor. Ceea ce meteorologii sunt pentru starea vremii taximetriștii sunt pentru trafic.

Iată, așadar, 5 sfaturi pentru a fi mai fericit la volan și, implicit, toată ziua, pe care ți le-ar da orice taximetrist… dacă ar vrea.

  • Află știrile dimineții

Poate că nu ești genul care să se uite la televizor, poate nu asculți radio când se dau știri și poate că nici nu citești presa online. Dacă vrei să eviți traficul, fă-ți un obicei din a afla ultimele știri. Poți afla dacă se întâmplă evenimente care restricționează accesul pe anumite străzi sau dacă au avut loc accidente în anumite zone ale orașului și astfel le poți evita. Dacă nu suporți de fel să asculți știrile, există și alternative: Poliția Română are pe site o secțiune de Info Trafic, te poți înscrie într-un grup cu informații din trafic pe o rețea socială sau poți urmări atenționările din diverse aplicații de mobil, unde afli despre accidente, blocaje și alte probleme semnalate de participanții la trafic, în timp real.

  • Fii atent la vreme

Cum vremea e foarte schimbătoare, este bine să știi regula de aur: când e urât afară, oamenii nu scot umbrelele și paltoanele, ci mașinile. Invariabil, de la primele picături de ploaie, traficul va fi îngreunat. Așa că, data viitoare când auzi că va ploua, gândește-te la alte opțiuni de transport. Îți propun să îți descarci aplicații în care ai orarele tuturor mijloacelor de transport în comun. (Și știi ce? Chiar sunt respectate!) În acestea, îți poți previzualiza drumul și poți alege calea cea mai eficientă, poți salva liniile de transport preferate și destinațiile folosite de obicei. Imaginează-ți că ajungi în stație odată cu autobuzul sau cu tramvaiul tău, fără să aștepți, fără să îl vezi cum tocmai l-ai ratat. Nu-i așa că ai fi mai fericit toată ziua?

  • Joacă-te cu rute diferite spre destinație

Cele mai multe aplicații pentru trafic îți vor oferi mai multe opțiuni de rute pentru destinația dorită. Nu o alege pe cea mai scurtă de fiecare dată. Chiar dacă ai de ales între un drum de jumătate de oră și unul de o oră, gândește-te că poate toată lumea îl va alege pe cel mai scurt, îngreunând astfel traficul. În fiecare zi, experimentează cu o altă rută, până găsești calea ideală pentru tine. Ia în calcul ora de la care pleci și ora la care ajungi, consumul de benzină, de ulei și… de nervi. Este foarte posibil să găsești un drum mai puțin cunoscut de ceilalți șoferi și astfel, evitând blocajele în trafic, vei ajunge mai fericit la destinație.

  • Ține cont de oră

În trafic, o jumătate de oră poate face diferența între o zi începută cu zâmbetul pe buze și una plină de nervi. Este vorba despre ora la care pleci de acasă. Dacă stai să te gândești, jumătate de oră nu înseamnă atât de mult în programul tău. Dacă ajungi mai devreme la serviciu, ai timp să începi ziua relaxat (cu o cafea, un moment de respiro) sau poți alege să pleci mai devreme. Dacă, însă, îți calculezi programul cât să ajungi la fix la destinație, s-ar putea să ai parte de o surpriză neplăcută. Un studiu comandat de autorități arată că, în București, orele de vârf sunt în intervalele 7:00-9:00 și 16:00-18:00. Încearcă un experiment: mâine, pleacă de acasă cu jumătate de oră mai devreme și vezi cum arată traficul la acea oră și dacă nu ajungi mai fericit la serviciu.

  • Caută alternative

În zilele frumoase, ia bicicleta. Dacă nu știi să mergi pe bicicletă, ia-ți o trotinetă sau mergi cu transportul în comun. Pe cât posibil, optează pentru metrou, în loc de tramvai sau autobuz – metroul nu trebuie să aștepte la semafoare și nu se împiedică de o linie lungă de șoferi. Folosește-te de hărțile de pe mobil și alte aplicații. Caută alte metode de a folosi mașina, cum ar fi o aplicație de ride sharing (împarți mașina cu mai mulți oameni, astfel încât, în loc să fie 4 șoferi în 4 mașini, să rămână 4 oameni într-una singură).

Sunt sfaturi simple, dar, dacă alegi să le urmezi în fiecare dimineață, vei observa cum ajungi mai fericit la serviciu. Tu ești Happy? Fă-ți testul pe ejobs.ro/happy.

Adaugă un comentariu