5 greșeli periculoase pe care le fac mamele la volan

Siguranța este foarte importantă de fiecare dată când ne urcăm la volan, însă atunci când la bord se găsesc copii, trebuie să fim mai atenți ca oricând. Iar studiile arată că tocmai tinere mame sunt cele mai predispuse să facă greșeli atunci când conduc. Iată care sunt cele mai frecvente și, din păcate, cele mai periculoase dintre acestea.

Baby boy in a child safety car seat

 

  1. 1. Neatenția la volan

Aproape 70% dintre femei devin mult mai zăpăcite după ce ajung să aibă copii, iar multe dintre tinere mame nu se mai pot concentra foarte bine atunci când trebuie să aibă grija celor mici. Iar lipsa de concentrare se propagă și pe scaunul șoferului. Din păcate, a devenit parte din noi să facem alte 20 de lucruri atunci când conducem.

gd-sage-lipstick

Acum ne verificăm mailurile, ne dăm cu ruj, căutăm un anumit post de radio, răscolim în geantă după o carte de vizită, iar peste toate acestea, atunci când pe banchetă avem și un copil adorabil, este foarte greu să împărțim atenția între condus și supravegherea celui mic. Numai că neatenția la volan produce zilnic cam 8000 de accidente la nivel global, iar pentru evitarea acestora trebuie luate în calcul doar câteva reguli simple.

100606331-mom-eating-texting-while-driving-gettyp.1910x1000

Sfatul Auto Bild:

Pentru a evita situațiile în care cel mic ne poate pune în situații dificile atunci când suntem la volan, trebuie respectate câteva reguli de bază. De exemplu, când copilul dă semne că se simte inconfortabil, înainte de a ne îndrepta atenția asupra lui, am face bine să oprim mașina într-un loc sigur. Odată ajunsă într-o parcare, te poți ocupa cu ambele mâini de cel mic, fără grabă, până se calmează. Iar după ce te pui din nou în mișcare, nu încerca să recuperezi timpul pierdut apăsând mai tare pe accelerație. Sunt șanse mari „elementul perturbator’ să-și facă din nou simțită prezența, iar combinația dintre viteză și neatenție este ucigătoare. Stai liniștită, este ok să ajungi mai târziu la pediatru.

71lWB+lsX7L._SL1500_

 

  1. 2. Utilizarea telefonului mobil la volan

Studiile arată că 78 de procente dintre mame vorbesc la telefon în timp ce conduc, iar 26% scriu și trimit emailuri și mesaje text. Asta este o abatere de neiertat pentru toți șoferii, cu atât mai mult când în mașină se află și un copil. Și asta pentru că riscul de producere a unui accident este de patru ori mai mare atunci când vorbim la telefon, chiar și prin intermediul unui hands-free. Iar când scriem un email sau un SMS, acest risc se dublează. Practic, este mai sigur să conduci după ce ai consumat o cantitate moderată de băuturi alcoolice (am spus asta doar de dragul comparației, evident că nu se pune problema de a conduce după ce ai consumat alcool). Ironia este cu atât mai mare cu cât niciuna dintre mame nu ar accepta să se urce la volan după ce a băut alcool, mai ales dacă îl au și pe cel mic în mașină.

o-DISTRACTED-DRIVING-facebook

Sfatul Auto Bild:

La birou și acasă ești obișnuită să faci multe de lucuri în același timp, uneori în timp ce ții telefonul cu umărul la ureche, însă această abilitate nu are nicio valoare atunci când ești la volan. Condusul este o activitate în care trebuie să fii atentă la foarte multe aspecte, iar telefonul nu are loc în această ecuație. Așa că, atunci când ești cu cel mic în mașină, este mai bine să-l pui în modul silențios și să-l lași în geantă. Adoptă aceeași atitudine pe care o ai când ești într-o întâlnire importantă, unde nu este nici politicos și nici profesionist să butonezi în fața interlocutorului. Așa nu vei mai fii tentată să răspunzi la apeluri, mailuri sau mesaje, iar când trebuie să contactezi pe cineva, poți să aplici regula de mai sus: oprește în prima parcare.

 

  1. 3. Odihna insuficientă

Nu este ușor să fii o mamă activă. Mai ales dacă nu admiți să-ți neglijezi viața profesională, iar noaptea trebuie să la dispoziția celui mic de fiecare dată când se trezește. Multe dintre ele reușesc cu greu să adune 5 ore de somn – și ăla întrerupt de câteva pauze. Până și șoferii de camion se odihnesc mai mult (obligați de lege, ce-i drept), iar asta face ca mamele să fie mai expuse riscului de a adormi la volan, în special când au de parcurs zilnic o distanță considerabilă până la locul de muncă. Este suficientă o singură noapte în care să nu ne odihnim suficient pentru a ne încetini reacțiile la volan, iar oboseala cronică este de-a dreptul mortală. Mai grav este că multe dintre noi nu realizăm. Deși avem ochii deschiși, se întâmplă să avem episoade de câte 2-3-4 secunde în care ațipim în trafic.

200140650-002

Sfatul Auto Bild:

Înainte de a lua cheia de la mașină și de a ieși de casă după o noapte de nesomn, analizează un pic situația și gândește-te: sigur ești aptă să conduci? Nu o poate face altcineva mai odihnit? Iar dacă ai pornit de acasă și te lovește toropeala pe drum, oprește în cel mai apropiată parcare, ia o gură de aer, hidratează-te, bea (încă) o cafea. Dacă simți că asta nu te ajută, nu-ți forța norocul. Mai bine dormi 10 minute acolo decât să ajungi una din miile de victime de pe șosele. Nu încerca să conduci cu geamurile deschise și cu muzica dată tare, nu te va ajuta mai deloc. Cel mult vei reuși să-l faci pe cel mic să plângă.

 

  1. 4. Confuzia generată de scaunele pentru copii

60% dintre femei consideră că instalarea scaunelor pentru copii este prea complicată, iar instrucțiunile de utilizare nu sunt suficient de explicite. Dată fiind importanța acestor scaune, nu ar fi cu nimic exagerată consultarea unui tehnician specializat, însă acest lucru este de cele mai multe ori imposibil. Studiile arată că un scaun pentru copii instalat corect poate reduce riscurile de vătămare gravă cu până la 71% în cazul unui accident și cu toate acestea, trei din patru scaune nu sunt folosite corect.

Baby (12-18 Months) Sitting in Car Seat

Sfatul Auto Bild:

Acceptă ca scaunul pentru copil să fie verificat de un profesionist. Nu te sfii să întrebi orice aspect neclar din instrucțiunile de utilizare și asigură-te că îl poți monta singură fără prea mari bătăi de cap. De fapt, acesta ar trebui să fie un criteriu important la cumpărare, pe lângă siguranța pe care o oferă și preț. Nu te baza că odată montat, scaunul va rămâne acolo până îl vei înlocui cu unul mai mare.

bigstock-Child-in-auto-baby-seat-in-car-12137609

Din când în când, acestea trebuie demontate și spălate, fiind o sursă de bacterii extrem de periculaose, după cum am detaliat anterior, aici. Un alt sfat important: dacă este posibil, montează scaunul astfel încât copilul să stea cu spatele în direcția de mers a mașinii. Testele au arătat că până la vârsta de 2 ani, când cei mici sunt mult mai vulnerabili, acestă soluție oferă o protecție mult mai bună în cazul unui impact. Și nu uita, dacă alegi să montezi scaunul pentru copil pe locul pasagerului din dreapta, trenuie neapărat să dezactivezi airbagul în prealabil. Atenție, acesta se poate transforma într-o armă letală în cazul unui impact!

  1. 5. Copii lăsați singuri în mașină

Opt procente dintre mame au recunoscut că au existat situații în care au fost nevoite să-ți lase copilul singur în mașină, prins în scaun, în timp ce au intrat rapid într-un magazin/farmacie/benzinărie/bancă. Ei bine, singurul procent tolerat în acest scenariu este ZERO. Chiar și un singur minut în care copii sunt lăsați nesupravegheați poate fi extrem de periculos. Organismul celor mici nu suportă temperaturile extreme la fel de bine ca cel al unui adult. Iar când mașina este încuiată, iar motorul și sistemul de climatizare sunt oprite, temperatura din exterior se face simțită în interior imediat. Știți foarte bine că aerul devine irespirabil într-o mașină parcată la soare, iar în zilele geroase, cu vânt puternic, ușile și clanțele îngheață în câteva minute. Înțelegi acum cât de iresponsabili sunt cei care își lasă copilul în mașină, chiar și pentru scurt timp?

a0f71cefcecdb7b4_177403545.xxxlarge_2x

Pentru unii poate părea imposibil, dar totuși se întâmplă: copii uitați de părinți în mașină nu sunt acte intenționate. Mai ales la început, unele mame sunt atât de zăpăcite că uită de cel mic exact când ajung la destinație. Un exemplu concret: dacă nu ești tu cea care îl lasă la creșă, s-ar putea ca atunci când îți revine această sarcină, să conduci din obișnuință direct la birou și să uiți de prețiosul pasager care doarme liniștit pe banchetă. Se întâmplă!

o-CHILD-LEFT-IN-CAR-facebook

Sfatul Auto Bild:

Nu îți lăsa copilul niciodată singur în mașină. Nici măcar cât intri să plătești o alimentare în benzinărie. De fapt, încearcă să-ți faci un drum la benzinărie când nu ești cu copilul în mașină, pentru că gazele degajate în timpul alimetării sunt extrem de toxice.

Dacă știi că sunt șanse să uiți de el când ajungi la destinație, lasă-ți telefonul mobil sau geanta lângă cel mic. Crede-mă, funcționează!

Adaugă un comentariu