Ai sau nu voie să ieși cu mașina din țară dacă aceasta nu îți aparține și nu ai o procură?

În ultima perioadă și noi am auzit destule persoane care și-au pus această întrebare. Pot să ies din țară cu mașina dacă aceasta nu îmi aparține și nici nu am o procură? “Polițiștii au umor” vă oferă răspunsul.

“Da, puteți trece frontiera de stat a României cu un autoturism înmatriculat în România chiar dacă nu sunteți proprietar, dacă îndepliniți condițiile legale. Nu mai este necesară procura pentru a trece frontiera cu un autoturism care nu vă aparține”, scrie pe pagina de Facebook.

“Potrivit prevederilor art. 82 (1), din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195, din 12 decembrie 2002, privind circulaţia pe drumurile publice, autovehiculele înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condiţiile cerute pentru a fi admise în circulaţia internaţională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil în condiţiile stabilite prin tratatele la care România este parte sau care este eliberat de autorităţile competente ale statelor membre ale U.E. ori Spaţiului Economic European sau a cărui valabilitate este recunoscută în aceste state pe bază de reciprocitate.

De asemenea, potrivit Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena la 08 noiembrie 1968, un autovehicul poate circula în traficul internaţional dacă este înmatriculat, dar numai pe perioada cât este asigurat pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule, iar conducătorul posedă permis de conducere valabil precum şi un certificat valabil care să dovedească înmatricularea vehiculului respectiv.

La controlul de frontieră, alaturi de cartea de identitatea/pasaport și permisul de conducere, trebuie să prezentaţi, pentru autoturismul pe care-l conduceti, certificatul de înmatriculare valabil al acestuia, Cartea Verde care este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere limitată RCA, precum şi documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice. Institutiile abilitate să vă solicite aceste documente sunt cele cu atribuţii de control la trecerea frontierei, precum şi cele cu atribuţii privind respectarea regimului circulaţiei rutiere”, scrie în cadrul aceleiași postări.

Adaugă un comentariu