Asigurare RCA – ce documente sunt necesare, ce acoperă, ce limite de despăgubire există?

Încheierea unei asigurări RCA este pentru cei mai mulți dintre noi o formalitate, însă multe detalii nu sunt cunoscute. Mai jos, vă prezentăm câteva aspecte de care vei putea avea nevoie.

 

Asigurare RCA – documente necesare încheierii asigurării

Pentru încheierea asigurarii RCA este nevoie de certificatul de înmatriculare al autovehiculului, precum și de datele de identificare ale proprietarului, fie că este vorba de o persoană fizica, fie că este una juridica. În cazul autovehiculelor achiziîionate în leasing aveți nevoie și de datele de identificare ale companiei de leasing. Trebuie menționat că societatea de leasing este proprietarul de drept al autovehiculului în cauza, drept urmare, în unele cazurii, aveți nevoie de acceptul lor pentru a putea încheia polița de asigurare.

 

Asigurare RCA – documentele emise la încheiarea asigurarii

La încheierea unei asigurari RCA veți primi următoarele documente:

  • decont de asigurare – ține loc de factură și conține elementele legate de preț și de modalitati de plata a acestuia;
  • chitanța de plată a primei de asigurare – numai pentru plata cash/ramburs;
  • polița de asigurare ce include și documentul carte verde – porțiunea din poliță ce are fundal verde;
  • vigneta RCA – un abțibild rotund ce trebuie lipit la vedere pe parbrizul autovehiculului. Această vigneta are o serie și un număr ce sunt specificate și în polița de asigurare;
  • un formular de constatare amiabilă – acest formular se folosește în cazul în care ai fost implicat într-un accident cu o alta mașină și nu au fost persoane rănite. Prin completarea acestui formular eviți drumul și aglomerația de la poliție.

Asigurare RCA – ce acoperă?

Limitele teritoriale ale acoperirii

Polițele RCA emise de companiile de asigurare din Romania sunt valabile pentru autovehicule înmatriculate în România, atâta timp cât acestea se afla pe teritoriul Romaniei sau pe teritoriul unuia din statele menționate în polița de asigurare, respectiv în statele al căror cod de țară nu este tăiat cu X’ pe fața poliței de asigurare. Pentru a călători în unul din statele neacoperite de poliță veți avea nevoie de o asigurare “Carte verde” valabilă în respectiva țară sau de un document de asigurare emis de statul respectiv, la momentul intrării în țară. A doua soluție este de obicei foarte scumpă, având un cost mediu de circa 120-150 lei pentru 15-20 zile.

Limitele valorice ale acoperirii – numite și limite de despăgubire

Acestea reprezintă sumele maxime care pot fi plătie de compania de asigurare, în cazul în care ați provocat o daună / ați suferit o daună din partea unei persoane asigurate RCA. Limitele de despăgubire maxime sunt stabilite de către Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu respectarea cerințelor europene.

Limitele de despagubire se stabilesc pentru:

  • daune materiale, respectiv daune produse de tine bunurilor ce aparțin unor terțe persoane. Pentru 2012-2017 limita este de 1.000.000 euro, fără însă a depăși valoarea reală a bunului avariat/distrus;
  • daune pentru vatămări corporale sau deces, inclusiv prejudicii fără caracter patrimonial. Pentru 2012-2017 limita de despăgubire este de 5.000.000 euro, indiferent de numărul persoanelor păgubite;