Ce trebuie sa verifici inainte sa achizitionezi o masina second-hand – Episodul 2

In episodul cu numarul 2 al seriei “Ce trebuie sa verifici inainte sa achizitionezi o masina second-hand” trecem la lucruri si mai serioase.

Dupa ce in prima faza am vorbit despre inspectia vizuala, acum ridicam capota si incepem verificarile simple.

 

1. Cauta elemente ruginite

In cazul in care vei gasi elemente ruginite, acestea nu reprezinta un semn bun. Fie masina nu a fost ingrijita corespunzator, fie a suferit vreun accident. De asemenea, nu uita sa verifici si VIN-ul (Vehicle Identification Number), acea combinatie alfanumerica formata din 17 caractere.

capota ridicata masina second-hand

2. Verifica curelele si furtunele

Nu uita de curelele si furtunele masinii. Primele dintre acestea ar trebui sa nu aiba crapaturi datorate imbatranirii cauciucului, iar furtunele nu trebuie sa fie moi. O curea imbatranita se poate rupe atunci cand te astepti mai putin, iar pretul acesteia variaza in functie de rolul pe care il are.

curea accesorii masina second-hand

3. Verifica motorul de scurgeri de ulei sau coroziune

Priveste cu atentie blocul motor. Daca observi pete de ulei maronii inseamna ca ar putea exista scurgeri la nivelul garniturii de chiulasa. Nu uita sa verifici si vasul cu lichid de frana si conductele care pornesc din acesta. Scurgerile pot duce la probleme grave.

 

IMG_1374

 

4. Nu uita sa inspectezi busonul de ulei

Daca ridici acest capac si observi urme de spuma atunci ar trebui sa-ti iei gandul de la masina respectiva. Pentru a fi convins ca faci o alegere gresita verifica si culoarea lichidului din vasul de expansiune. Daca are o culoare maroniu-murdar atunci cu siguranta exista scurgeri la nivelul garniturii de chiulasa. Pentru ca tot suntem la acest capitol, trage joja de ulei si vezi culoarea acestuia. La masinile mai vechi acesta poate fi negru inchis, insa miroase-l. Daca simti iz de ars atunci nu achizitiona acea masina.

 

5. Nu uita sa verifici cureaua de distributie

Daca masina pe care o cumperi are curea de distributie si nu lant, atunci incearca sa vezi cum arata aceasta. Daca este imbatranita atunci ea trebuie schimbata, iar pretul kit-ului de distributie depaseste cateva sute de lei bune.

Adaugă un comentariu