Franța: Criză de carburanți înainte de Euro 2016 – Update

Update: Franța a început să utilizeze combustibil din resursele sale strategice pentru a putea face față problemelor cauzate de protestele angajaților din rafinării.

„De două zile, în condițiile în care au existat probleme de funcționare a rafinăriilor, blocaje ale depozitelor, după consultările cu puterile publice am început să utilizăm stocurile de rezervă’, a declarat Francis Duseux, președintele Uniunii industriilor petroliere (UFIP), spune Digi24.

Deși mai sunt trei săptămâni până la debutul Campionatului European de Fotbal, Franța are probleme majore. Mii de benzinării s-au închis pentru că nu mai au ce să vândă.

Problema? Greva muncitorilor care lucrează în rafinării. Aceștia sunt nemulțumiți de modificările propuse la legea muncii. În plus, în benzinăriile în care se găsește carburant, cozile devin din ce în ce mai lungi.

Și din păcate, conflictul dintre muncitori și guvern pare că se adâncește. Spre exemplu, astăzi vor intra în grevă și feroviarii. Pentru a cincea oară în ultimele două luni.

Până acum, șase dintre cele opt rafinării ale Franței sunt afectate de proteste, iar stocurile sunt pe terminate. Conform experților, rezervele de combustibil sunt suficiente pentru cel puțin două luni, asta dacă guvernul decide să apeleze la stocurile de urgență.

Așa cum era normal, printre șoferi s-a instalat panica.

“Deocamdată eu am suficientă benzină, dar apoi, vedeți cum e, toată lumea vorbește despre asta și avem impresia că asta a fost, n-o să mai existe carburant”, spune un francez.

Dar situația se va agrava și mai tare dacă ne gândim că porturile de la Marsillia și Le Havre se vor alătura protestelor. Portul de la Le Havre procesează 40% din importurile franceze, iar oprirea activității ar putea lăsă aeroporturile pariziene fără carburant în cinci sau șase zile.

„Să iei consumatorii ostatici în acest mod, la fel ca şi economia noastră, industria, aceste acţiuni continue menite să elimine proiectul (n.r. – de modificare a legii muncii) nu înseamnă democraţie’, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.

Via | Digi24

Adaugă un comentariu