LIVE Paris 2016 – Audi Q5, cea de-a doua generație a SUV-ului din Ingolstadt

A doua generație a lui Audi Q5 este pregătită de start, fiind prezentată în premieră mondială la Salonul Auto de la Paris. Pentru prima oară, Audi Q5 va putea fi comandată cu tracțiune față, pentru motorizarea de bază și va fi construită în noua fabrică a mărcii, din Mexic.

Față de generația anterioară, SUV-ul de clasă medie a progresat la toate capitolele, fiind mai ușor, mai eficient, mai luxos și mai rapid. Linia de design aduce elemente noi, dar modelul poate fi imediat recunoscut, existând influențe preluate de la fratele mai mare, Q7. Sub caroserie, Audi Q5 utilizează plaftorma modulabilă MLB, similară cu cea MQB, dar construită pentru a acomoda motorizări poziționate longitudinal, nu transversal. Aceasta este utilizată și pentru noile Audi A4 și Audi Q7, ceea ce îi permite lui Q5 să preia tehnologie de la ambele. Datorită noii platforme, dar și a materialelor ultraușoare ,Q5 are o greutate mai mică cu circa 100 kg, capota și hayonul fiind construite din aluminiu.

Audi Q5

O premieră pentru Audi Q5 este posibilitatea de a comanda motorizarea de intrare în gamă cu tracțiune față (2.0 TDI de 143 CP), sistemul quattro fiind echipare de serie pentru versiunile mai puternice. În condiții normale, acesta va transmite 40% din cuplu spre puntea față și 60% spre puntea spate, putând ajunge la un raport 15%/85% dacă situația o cere. În gamă va exista încă de la startul vânzărilor un model Hybrid, cu 245 CP (3 km autonomie în mod pur electric), dar și o versiune SQ5, propulsată de un diesel de 3,0 litri și 313 CP, capabil să accelereze de la 0 la 100 km în doar 5,1 secunde. În viitor, versiunea RS Q5 va dispune de un motor pe benzină de 450 CP (neoficial). De asemenea, va urma un plug-in hibrid extrem de eficient. În funcție de motorizare, Audi Q5 va putea fi echipat cu o cutie manuală cu 6 trepte, cu un S tronic cu 7 trepte sau cu Tiptronic cu 8 trepte.

La interior, Audi Q5 va beneficia de cel mai nou sistem de navigație MMI, de intrumentele digitale Audi Virtual Cockpit, dar și de integrare Google Maps. Prețurile pentru Audi Q5 vor porni de la 53.900 de euro pentru piața germană, cele pentru România urmând a fi anunțate ulterior.

Adaugă un comentariu