Proiect de lege – Mașinile vor putea fi parcate pe trotuar dacă sunt asigurați minim 2 metri pentru pietoni

La vremuri noi, reguli noi. Începutul de an a venit cu o serie de propunei pentru schimbarea Codului rutier. Dacă în urmă cu câteva zile a apărut un proiect care vrea sancționarea șoferilor cu un comportament agresiv în trafic sau unul care presupune reguli mai stricte pentru mașinile cu volan pe dreapta, de această dată intră în discuție problema parcărilor.

Conform unui proiect de lege, autoturismele vor putea fi parcate pe trotuar doar dacă există spații special amenajate pentru acest lucru și dacă pietonii vor avea la dispoziție cel puțin 2 metri de trotuar.

În prezent, parcarea pe trotuar este permisă dacă pietonii au la dispoziție cel puțin 1 metru și dacă există spații special amenajate. Chiar și așa, marea majoritate a cazurilor sunt trecute cu vederea de reprezentanții legii.

Citește și: Mit sau adevăr – Parcarea pe trotuar este legală dacă lași un metru liber pentru pietoni

Autorul inițiativei a pornit proiectul de la constatarea că deplasarea pietonilor și a persoanelor cu dizabilități, a devenit un calvar din cauza autovehiculelor parcate pe trotuare. De asemenea, pietonii au fost surprinși de multe ori circulând pe partea carosabilă din cauza lipsei de spațiu pe trotuar.

Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului rutier în așa fel încât Administratorul drumului să poată permite oprirea, staționarea sau parcarea unui vehicul pe trotuar, parțial ori total, numai cu respectarea marcajului și numai dacă rămâne liber cel puțin un culoar de minimum 2 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, destinat circulației pietonilor’.

Via | Profit