O bătălie pierdută? În 2016 Renault a produs mai multe mașini în Maroc decât în România

Maroc detronează România în ceea ce privește numărul de mașini produse în cadrul Grupului Renault. Pentru prima oară, anul trecut, cele două uzine ale Renault din Maroc au produs mai multe mașini decât cea de la Mioveni. 

În 2016, cele două uzine din Maroc ale Grupului Renault au produs împreună circa 345.000 de mașini, cu peste 50.000 mai mult decât în 2015. Aceasta este exact diferența care a permis Marocului să ia fața României. Grupul Renault nu a publicat încă cifrele de producție pentru uzina din Mioveni, dar la nivelul lunii noiembrie, în România fuseseră produse 300.000 de mașini.

În afara cazului în care luna decembrie va fi fost un adevărat miracol pentru producția de la Mioveni, România nu va putea depăși Marocul în această competiție. În cele 12 luni ale lui 2015, uzina de la Mioveni producea 340.000 de unități, dar numai 25.000 în decembrie.

E adevărat, în Maroc este vorba de două uzine ale Grupului Renault, unde se produc, ca și în România, mașini care poartă atât sigla Dacia, cât și sigla Renault. Astfel, la Tanger au fost fabricate anul trecut ceva mai mult de 273.000 de mașini, în timp ce la Casablanca au fost produse aproape 72.000 de unități.

Succesul Marocului se bazează nu atât pe forța de muncă ieftină, cât mai ales pe dezvoltarea explozivă a infrastructurii. Prin contrast, în România, o autostradă care să lege uzina de la Mioveni de vestul Europei este cerută cu insistență încă de la venirea Renault în România.