Tu cunoști semnificația semaforului intermitent de dreapta? Când ai voie să te enervezi pe cei care blochează banda

Suntem convinși că toți șoferii din țară au trecut, cel puțin o singură dată, pe lângă un semafor intermitent de dreapta. Acesta permite șoferilor care fac dreapta, evident, să pătrundă în intersecție chiar dacă semaforul principal arată culoarea roșie.

Dar, de cele mai multe ori, cei care se opresc pe prima bandă și așteaptă ca semaforul principal să arate culoarea verde sunt claxonați, înjurați samd. Corect sau nu?

Ei bine, există două cazuri, iar acestea au fost explicate pe înțelesul tuturor de Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş.

“Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie. Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar, avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde. Nu este interzis să ne postăm pe banda 1 de circulaţie, cu excepţia în care avem marcajul pe carosabil care ne obligă să virăm la dreapta! Doar în acest caz nu putem să ocupăm aceasta bandă decât atunci când facem la dreapta’, a explicat Nicolae Istrat.

Sursa | Adevarul

    janga ben says:

    Normal, diferenta intre cele doua situatiio gace faptul daca banda cea mai din dreapta (banda unu) este pentrubinainte si drrapta, dau doar pentru dreapta.

    marinel says:

    Mai Garcea, daca sageata de pe asfalt (de pe prima banda) arata “obligatoriu dreapta”, automat cel care merge inainte nu are ce sa caute acolo (asta e manevra cocalarilor ce vor sa sunteze coloana). In cazul cu sagetile “inainte sau la dreapta” e alta poveste, atunci trebuie sa asteptam cuminti rindul. pricepisi? percepusi?

    circulatorul says:

    E corect ce spune domnul politist cu precizarea ca , in cazul in care banda intai este doar pt. la drapta, trebuie ca acest lucru sa fie semnalizat si printun semnalizator pe stalp, cel numai de pe banda s-ar putea sa nu se vada in anumite circumstante ( ex. zapada].

Adaugă un comentariu