Trei tuneluri rutiere prin care orice șofer visează să treacă

Tunelurile au devenit în ultimii ani adevărate minuni inginerești. Lungi de kilometri buni, acestea sunt săpate în munți și sunt de-a dreptul spectaculoase. Iată trei tuneluri prin care orice șofer visează să treacă măcar o dată.

1. Tunelul Laerdal din Norvegia

Acesta este tunelul rutier cu o lungime de 24,5 kilometri și leagă orașele Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Costrucția obiectivului a demarat în anul 1995 și a fost finalizată în anul 2000. Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, face parte din șoseaua E16, ce leagă orașele Oslo și Bergen. Tunelul este împărțit în patru secțiuni separate de trei peșteri artificiale menite să întrerupă monotonia deplasărilor în subteran.

tunel1

2. Tunelul Yamate din Japonia

Aflat la o adâncime de 30 metri, Yamate (18,2 km) este cel mai lung tunel rutier urban din lume. Lucrările de construcție au început în 1992 – primul segment a fost dat în folosință la sfârșitul lui 2007, în timp ce întregul pasaj a fost inaugurat în martie 2015. Tunelul beneficiază de ieșiri de urgență la fiecare 350 metri.

Tunnel-large

3. Tunelul Zhongnanshan din China

Tunelul Zhongnanshan are o lungime de 18,2 km și leagă oraşele Xian şi Zhashui. Construit între martie 2002 şi 20 ianuarie 2007, tunelul a redus de la trei ore la 40 de minute distanţa între cele două oraşe. Investiția a fost de 410 milioane de dolari.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Adaugă un comentariu

Articole similare