Șapte lucruri mai puțin știute despre rivalitatea dintre Ayrton Senna și Michael Schumacher

Ayrton Senna și Michael Schumacher sunt doi dintre piloții care au scris istorie în Formula 1. Rivalitatea dintre cei doi a ținut capul de afiș timp de patru sezoane, până când brazilianul și-a pierdut viața într-un cumplit accident la Imola, în Italia. Iată șapte lucruri mai puțin știute despre concurența dintre cei doi:

1. Atât Senna cât și Schumacher au câştigat puncte în a doua şi a treia cursă a carierei. Cei doi s-au întrecut în 41 de curse.

2. În 1992, în urma unei curse în care a terminat pe poziția a 3-a, Schumacher l-a acuzat pe Senna de comportament nesportiv: “Frâna violent în virajele strânse, unde nu puteam depăşi deloc, iar apoi se distanţa pe liniile drepte. Apoi a fost o scenă în care m-a lăsat să-l depăşesc, dar şi-a recuperat imediat poziţia datorită efectului de slipstream. A făcut asta şi le-a oferit altor piloţi oportunitatea să mă depăşească. Sunt foarte supărat pe Ayrton. Nu este necesar ca un triplu campion mondial să facă aşa ceva”, a afirmat germanul.

3. Primul acroșaj dintre cei doi piloți a avut loc la Marele Premiu al Franţei de la Magny-Cours, din 1992. Senna a abandonat prematur, după ce a fost lovit de Schumacher, în încercarea de a-l depăși. După cursă, camerele i-au surprins pe cei doi discutând. Conform presei de la acea vreme, brazilianul i-a transmis lui Schumacher: “Nu înțelegi nimic. Înainte să faci un circ la fel de mare ca în Brazilia, îţi spun atât: dacă ai o problemă, vino să vorbeşti cu mine!”. Ulterior, câteva curse mai târziu, cei doi s-au și încăierat.

Șapte curiozități despre istoria Formula 1. Ce greutate trebuie să aibă monopostul și cât de lung poate fi?

4. Un mecanic care a lucrat cu amândoi a fost întrebat care este mai bun: “Nu există comparaţie. Ayrton putea pur şi simplu să descopere o problemă mecanică a maşinii, să ceară schimbarea şi să piloteze mai rapid imediat după. Michael încerca să găsească soluţii să ocolească problema”.

5. La finalul cursei de la Imola, unde Senna și-a pierdut viața, Schumacher a declarat: “Tocmai am câştigat cursa, dar nu sunt bucuros. Singurul lucru pe care îl pot spune este că sper să învăţăm ceva din asta. Avem multe de învăţat şi trebuie să folosim asta. Astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple”.

6. Schumacher nu a participat la înmormântarea lui Senna, invocând motive de securitate, cunoscută fiind disputa dintre cei doi. Prost, marele rival al lui Senna, a fost însă prezent şi a fost aplaudat de brazilieni.

7. Un sondaj la care au participat peste 200 de foşti şi actuali concurenţi din Formula 1, printre care şi Michael Schumacher, Fernando Alonso sau Jenson Button, l-au clasat pe Ayrton Senna pe primul loc în topul celor mai buni piloţi din istoria automobilismului.

Senna

Adaugă un comentariu

Articole similare