Atenție, mașinile second-hand pot pune probleme de securitate!

Experții în securitate informatică avertizează că mașinile inteligente, atunci când sunt cumpărate la mâna a doua, pot crea probleme. Fostul proprietar ar putea încă să controleze accesul la mașină și să afle locația exactă a acesteia, sau chiar să o deschidă și să plece cu ea.

Tehnologia este din ce în ce mai avansată în mașinile actuale. Astăzi, poți face multe lucruri de pe scaunul șoferului, de la plata pentru combustibil la comenzile vocale către servicii integrate ca Alexa sau Google Assistant. Dar, cu cât sistemele informatice de la bordul mașinilor devin mai complexe și mai inteligente, cu atât cresc și riscurile, în special în cazul în care aceste mașini sunt cumpărate la mâna a doua.

Cel puțin aceasta este părerea expertului Charles Henderson, de la IBM. Într-un discurs rostit în cadrul conferinței RSA de securitate informatică din San Francisco, acesta a explicat cum a putut să preia controlul mașinii pe care a vândut-o cu ani în urmă (fără să precizeze ce marcă sau model era) folosind aplicația de mobil a mașinii, care i-a permis să acceseze funcții ca deschiderea ușilor, acționarea claxonului sau accesarea locației exacte a mașinii.

„Mașina este foarte inteligentă, dar nu atât de inteligentă ca să știe cine este proprietarul său, așa că nu e suficient de deșteaptă să știe că a fost vândută – a declarat Henderson pentru CNNTech. „Nu există nicio avertizare pe bord care să-ți spună ‘următoarele persoane au acces la mașina ta’.

Problema este că o resetare a sistemului informatic al mașinii nu blochează accesul aplicațiilor conectate anterior la mașină. Numai dealerul autorizat de la care a fost achiziționată mașina poate vedea ce dispozitive pot accesa mașina și bloca accesul acestora la sistemul informatic al mașinii.

Soluția ar fi ca utilizatorii să aibă un control mai bun asupra mașinii și să poată să blocheze singuri accesul la aplicațiile nedorite. Această metodă are de asemenea riscuri: oricine are acces la mașină, precum valetul care parchează mașina, poate bloca aplicația proprietarului.

Producătorii de mașini se feresc să ofere mai mult control utilizatorilor de teamă că aceștia nu s-ar descurca să opereze un sistem deja foarte complicat. Henderson avertizează că orice dispozitiv inteligent pe care-l cumpărați la mâna a doua trebuie verificat pentru a afla cine are acces la acesta. În cazul mașinilor second-hand, o vizită la dealer este obligatorie pentru a verifică dacă nu cumva fostul proprietar mai are încă acces la mașină.

 

via |  techspot.com

Adaugă un comentariu