Cât pierde statul pentru că TIR-urile nu alimentează în România

TIR-urile care tranzitează țara noastră evită să-și facă plinul aici datorită prețurilor mari. Cât pierde statul la această “afacere”? 570 de milioane de euro pe an.

Prețul motorinei este mai mare în România decât în țările din regiune: Moldova, Bulgaria, Ungaria sau chiar Austria. Astfel, un TIR care alimentează cu 500 de litri de motorină în Bulgaria sau Austria achită la pompă 540 de euro, în Ungaria 560, iar în România, chiar 575 de euro, scrie jurnalul.ro.

Cifrele arată că în țara noastră s-au vândut anul trecut 5 miliarde de litri de motorină, potrivit Uniunii Transportatorilor Rutieri. Astfel, pierderea a fost de circa 920 de milioane de litri. TIR-urile şi autocarele românești alimentează cu motorină de un miliard de euro anual din afara ţării, iar statul pierde 57% din această sumă, adică aproximativ 570 milioane de euro, la fiecare 12 luni.

„Alimentăm în afara ţării de câte ori se poate, cam 80%. Noi avem 3,5 milioane de euro costuri cu motorina, deci 80% le dăm în afară. I-am spus şi Primului Ministru, cu drag alimentăm în ţară, dar trebuie să fie preţuri adecvate. Atâta timp cât se introduc accize şi para-accize vom alimenta afară. E simplu”, a declarat Dragos Anastasiu, fondatorul Eurolines.

Adaugă un comentariu

Articole similare