Ce se întâmplă dacă circuli fără rovinieta?

Dacă circuli fără o rovinieta valabilă riști o amendă cuprinsă între 250 de lei și 4.500 de lei, în funcție de tipul vehiculului pe care îl conduci. Totuși, legea oferă mai multe portițe de scăpare, astfel că cei mai norocoși nu trebuie să plătească amenda.

Astfel, amenda pentru conducătorii auto care circulă fără rovinietă valabilă și care sunt depistați cu ajutorul camerelor video se prescrie în termen de opt luni dacă șoferul nu primește contravenția de la Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere. Mai mult, șoferii pot fi amendați doar o singură dată în cele opt luni.

Conform legii, șoferul prins fără rovinieta poate fi amendat o singură dată până în momentul transmiterii procesului verbal de constatare a contravenției. „Conducătorii auto prinși fără rovinieta nu pot fi amendați de mai multe ori pentru aceeași faptă. Conform legii, angajații Centrului de Studii Tehnice Rutiere și Informatică au șase luni la dispoziție pentru a scoate amenda din aparat, după care încă 60 de zile pentru trimite procesul verbal de constatare a contravenției șoferului prins fără rovinietă. În toată această perioadă, șoferii nu pot fi amendați de mai multe ori la rând’, au declarat reprezentanții CNAIR.

În prezent, amenda pentru lipsa rovinietei este între 250 şi 4.500 de lei, în funcție de tipul vehiculului. Dacă amenda contravențională se achită în cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenției și a înștiințării de plată, contravenientul poate achita doar jumătate din valoarea amenzii.