Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie pe piaţa carburanţilor. Prețurile din România fără taxe au depășit media Uniunii

Consiliul Concurenţei a anunțat că a declanșat o investigație pe piața carburanților din România. De ce? Pentru că prețurile fără taxe la carburanţi au depăşit uşor media Uniunii Europene.

‘Mai ales în prima parte a anului trecut, preţurile în România fără taxe la benzină şi la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a ţărilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că, tradiţional, în România, preţurile fără taxe erau puţin sub media Uniunii Europene’, a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media Uniunii Europene. Căutăm răspunsul’, a declarat același oficial.

În următoarea perioadă, autoritatea va analiza prețurile fără taxe la carburanți și poate cere companiilor datele care să explice acest comportament.

‘Vârful a fost în primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e în curs de rezolvare. Undeva ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut’, a menţionat Chiriţoiu.

După cum știți, la începutul acestui an, prețul la pompă al carburanților a scăzut cu aproximativ 50 de bani ca urmare a eliminării accizei de 7 eurocenți, dar și ca urmare a scăderii cotei TVA de la 20 la 19 procente.

Sursa | News

Adaugă un comentariu