Cozi la vulcanizări pentru schimbarea anvelopelor. Ce amenzi riscați

Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este una dintre activitățile ingrate și de cele mai multe ori amânate de către automobiliști. Nici nu e de mirare că prima zăpadă din acest an a surprins sute de șoferi cu anvelopele de vară, fapt ce a creat un haos în trafic pe multe șosele din țară în acest weekend.

Căderile de zăpadă au surprins numeroși automobiliști cu anvelope de vară pe șosele acoperite de zăpadă. Potrivit legii, nu există o dată limită pentru schimbarea pneurilor de vară cu cele de iarnă, dar nu este permisă circulația cu anvelope de vară pe suprafețe acoperite de zăpadă, polei sau gheață. Cei care nu au vehiculele echipate cu anvelope de iarnă riscă o sancțiune care constă în amendă din clasa IV, între 9 și 20 de puncte-amendă. Vorbim despre o sumă curpinsă între 1.125 și 2.500 de lei.

Schimbarea anvelopelor: cozi la vulcanizări

În plus, se aplică și măsura reținerii certificatului de înmatriculare al mașinii, iar dovada eliberată este „fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz. Trebuie avut în vedere și  faptul că societățile de asigurări refuză despăgubirea în cazul accidentelor provocate în condiții de iarnă dacă mașina nu este dotată cu pneuri corespunzătoare.

Pentru a evita plata amenzilor, dar și pentru a putea circula în siguranță, numeroși șoferiau luat cu asalt vulcanizările pentru montarea anvelopelor de iarnă. În Capitală, cele mai multe centre de pneuri sunt supraaglomerate, chiar dacă zăpada nu a căzut încă.

Citește și: Cum alegi cele mai bune cauciucuri pentru sezonul rece

Adaugă un comentariu