De ce înlocuiește Mercedes roboții cu oameni?

Mercedes va înlocui o parte din roboții de pe linia de producția de la Sindelfingen, unde se fabrică modelele Clasa S și Clasa E, cu operatori umani. Anunțul, făcut la sfârșitul săptămânii trecute, a stârnit valuri în media și pe rețelele de socializare. Dar de ce merge Mercedes împotriva curentului și înlocuiește roboții cu oameni?

Viitorul nu arată prea bine pentru oameni, care sunt înlocuiți de roboți la locul de muncă pe o scară din ce în ce mai largă. Industria auto este, fără doar și poate, cel mai bun exemplu în acest sens, automatizarea liniilor de asamblare a mașinilor atingând un nivel aproape total. Și totuși, apar voci care readucerea oamenilor pe liniile de producție. Să fie acesta sfârșitul roboților pe benzile de asamblare?

Motivul pentru care la principala fabrică a Mercedes, cea de la Sindelfingen (Germania), roboții sunt înlocuiți, pe anumite posturi, de oameni, este flexibilitatea mai mare a acestora din urmă atunci când este necesară schimbarea schemei de producție. Roboții sunt buni la efectuarea unor sarcini bine definite și repetitive, în condiții de precizie și eficiență, dar sunt greu de adaptat la seturi diferite de task-uri. Varietatea extrem de mare de componente și opțiuni pentru modelele complexe, așa cum este Clasa S, face folosirea roboților ineficientă. Cu oameni pe linia de asamblare, Mercedes poate schimba producția peste week-end, dar o linie de roboți necesită oprirea producției cel puțin o săptămână pentru reprogramare și calibrare.

Această mișcare nu înseamnă însă dispariția roboților de pe linia de asamblare. Exemplul perfect este Clasa E, unde pentru montarea sistemului head-up display erau folosiți doi roboți ficși. În locul acestora, Mercedes va folosi fie un operator uman, fie o mașină ușoară, mobilă. Pe viitor, roboții vor deveni din ce în ce mai flexibili și de dimensiuni mai mici. Producătorii vorbesc chiar de un nou fenomen, “robot farming”, care va permite adaptarea pentru a putea lucra în condiții de siguranță, în același spațiu cu oamenii, nu în spatele unui gard de protecție, așa cum se întâmplă acum.

Adaugă un comentariu