Ernest Urdăreanu, confidentul lui Carol al II-lea, românul care a obținut de două ori locul 1 la Raliul de la Sanremo

Ernest Urdăreanu a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Regelui Carol al II-lea. La fel ca și suveranul, acesta avea o pasiune pentru automobile. Urdăreanu a fost un pilot talentat și a trimufat în două rânduri la Sanremo.

Ernest Urdăreanu a rămas în istorie ca fiind confidentul lui Carol al II-lea și unul dintre puținii români care făcea performanță în perioada interbelică în mașinile cu motor. În anii 1928 şi 1929, Ernest Urdăreanu a obţinut, la volanul unor maşini Fiat, locul I, la Raliul de la Sanremo.

“Numele lui este Urdareanu și este un ofițer român. Acesta este pilotul care, la volanul unui Fiat 520, în 1928, și a unui Fiat 521, în 1929, a repurtat victoria în primele două ediții istorice ale manifestației automobilistice sanremese”, scria presa interbelică.

Cel care l-a recomandat pe tânărul ofițer Urdăreanu la Rege a fost unul dintre verișorii săi, marele diplomat român Nicolae Titulescu.

Aptitudinile lui Ernest Urdăreanu în domeniul automobilistic au fost rapid remarcate de către Regele Carol al II-lea, care l-a numit pe fostul pilot de curse drept șef al garajului regal. Astfel, el a devenit șoferul preferat al amantei lui Carol al II-lea, Elena Lupescu.

În anul 1940, de teama de a nu fi executat, Ernest Urdăreanu a fugit din România împreună cu Carol al II-lea. Acesta nu a mai revenit niciodată pe meleaguri mioritice. A murit în Portugalia, în anul 1985, la 88 de ani.

Foto: gazetaromaneasca.com

Adaugă un comentariu

Articole similare