Ești biciclist? Iată ce obligații ai atunci când circuli pe drumurile publice

Sezonul cald se apropie, iar bicicliștii vor invada traficul. Iată obligațiile pe care le au aceștia atunci când circulă pe drumurile publice.

Persoanele care vor să meargă cu bicicleta pe drumurile publice trebuie să aibă minim 14 ani și să dețină asupra lor actul de identitate. Bicicletele care circulă pe dumurile publice trebuie să aibă: un dispozitiv eficient de frânare, un sistem adecvat de direcție, un sistem de avertizare sonoră, dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare portocalie, care, în mișcare, să descrie un cerc continuu. De asemenea, bicicletele au nevoie de o lumină alb/galbenă în față și o lumină roșie în spate, cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de aceeași culoare.

Bicicliștii vor circula pe un drum doar dacă este amenajată o pistă de biciclete. În cazul în care acesta nu există, bicicliștii pot circula pe acostament, în sensul de mers, dacă nu există pericole. De asemenea, se recomandă folosirea unei căști de protecție și a unei veste reflectorizante (pentru circulația pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate scăzută).

De asemenea, bicicliștii nu pot circula pe trotuare (în lipsa pistelor special amenajate) sau pe partea carosabilă a drumului, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament ce pot fi folosite.

 

Alte interdicții pe care le au bicicliștii:

1. să circule pe aleile din parcuri/grădini publice, exceptând cazuile în care circulația pietonilor nu este încomodfată
2. să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale
3. să circule în paralel (excepție fac competițiile sportive organizate)
4. să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul
5. să transporte o altă persoană (în afară de copiii de până la șapte ani, dacă bicicleta are montat în fața un suport special, și în afara de situația în care vehiculul e construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane)
6. să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care stanjenesc/periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic
7. să circule atunci când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zapadă
8. să circule cu defecțiuni tehnice la frâne sau cu o bicicletă fără avertizor sonor
9. să traverseze drumurile publice, pe trecerile de pietoni, în timp ce se deplasează pe bicicletă
10. să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură/acostament (exceptând cazurilor în care, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar pentru a vira la stânga)
11. să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusă
12. să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul.

Cei care nu respectă aceste norme riscă între 6 și 8 puncte-amendă.

Sursa | AvocatNet Foto

Adaugă un comentariu