Guvernul a aprobat normele de aplicare ale Programului “Prima Masina”

Guvernul Romaniei a aprobat astazi normele de aplicare ale Programului “Prima Masina”.

Astfel, persoanele care vor achizitiona un automobil nou prin acest program vor beneficia de o perioada de creditare de maxim 5 ani, desi initial autoritatile au anuntat o perioada de pana la 7 ani. Costul maxim al masinii achizitionate nu trebuie sa depaseasca 50.000 de lei plus TVA, iar dobanda subventionata de Stat va fi in proportie de 50%.

“Cinci ani perioada de creditare, limita 50.000 plus TVA, se subventioneaza cu 50% dobanda”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota.

Mai mult decat atat, conform noii variante, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani (se elimina criteriul de varsta initial), eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare care va acoperi maximu, 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma.

O alta schimbare consta in aparitia unei exceptii pentru ultimului aliniat din articolul care face referire la persoanele care pot accesa programul: “se obliga sa nu instraineze, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul programului pe toata durata de valabilitate a garantiei”. Astfel, autoturismul achizitionat in cadrul programului ar putea fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate.

In ceea ce priveste avansul, tinerii pana in 36 de ani vor achita 5% din pretul de achizitie, in timp ce persoanele cu o varsta mai mare decat cea precizata anterior vor fi nevoiti sa depuna 10% din suma.

De asemenea, cumparatorul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita Full Casco fara fransiza, care va acoperi cel putin riscurile totale si partiale de furt si dauna, si sa nu instraineze masina pe toata durata de valabilitate a garantiei.

Anul acesta, Programul “Prima Masina”va benficia de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.

Sursa | Avocat | Ziare

Adaugă un comentariu