ICCJ: Taxa de poluare va fi returnată cu dobândă fiscală

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că pentru sumele încasate sub formă de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare și taxă pentru emisii poluante și restituie prin hotărâri judecătorești se va aplica dobânda fiscală. Aceasta din urmă va fi calculată începând cu data plății taxelor respective.

Avocatul Poporului a formulat recurs în interesul legii la 24 septembrie 2013 și a constatat că instanțele de judecată s-au pronunțat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

“Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronunțate în dosarul nr. 9/ 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit ca dobanda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare și taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătorești, este dobânda fiscală prevăzută de dispozițiile art. 124 alin. (1) și alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art. 120 alin. (7) din acelasi act normativ”.

“Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plății sumelor încasate de administrațiile finanțelor publice din țară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză”, se arata în comunicatul de presă.

Via | Ziare

Adaugă un comentariu