Impozitarea carburanților din România, peste nivelul multor state din UE

În ciuda faptului că prețul carburanților din țara noastră este la un nivel ridicat, statul român nu se sfiește să încaseze impozite mai mari. Într-un clasament care ia în calcul suma încasată de stat din vânzarea carburanților, România ocupă locul 14 din 28 (pentru motorină), respectiv locul 22 (pentru benzină).

Conform unui buletin pregătit de Comisia Europeană, din vânzarea a 1.000 de litri de motorină, statul român rămâne cu 423,31 de euro. Spre exemplu, statul austriac încasează 409,64 de euro, cel danez 423, iar cel polonez 332,87 de euro. În dreptul benzinei, lucrurile nu stau chiar atât de rău. Statele din Vestul Europei impozitează ceva mai mult acest tip de carburant. Din vânzarea a 1.000 de litri de benzină, statul român încasează 454,18 euro, în timp ce statul bulgar primește abia 363,02 euro.

Citește și: Eliminarea supraaccizei la carburanți a fost amânată pentru 2017

Din prețul final al unui litru de motorină, statul român încasează 58%.

Din păcate, ultima perioadă nu a fost una foarte bună pentru consumatori. În ultimele trei luni, prețul unui litru de motorină a crescut, în medie, cu 11 procente, în timp ce prețul unui litru de benzină s-a majorat cu 7 procente, în același interval de timp.

Via | Digi24

Adaugă un comentariu