Porsche 918 Spyder: sub 7 minute pe Nurburgring, record all-time (cu video)

Noul Porsche 918 Spyder devine prima masina de serie din lume care coboara sub 7 minute pe bucla lunga a circuitului de la Nurburgring.

Recordul circuitului de la Nurburgring era detinut de Gumpert Apollo, cu 7:11 minute. Porsche a reusit sa doboare acest record cu nu mai putin de 14 secunde. Tehnologia hibrida a fost decisiva, contributia celor doua mootare electrice fiind cruciala.

Nici inginerii de la Porsche nu erau siguri de record inaintea incercarii. In simularea pe calculator, rezultatul obtinut a fost de fix 7 minute. Dar oare putea pilotul sa mearga perfect, ca un calculator?

Pentru realizarea recordului, Porsche a apelat la pilotul casei Walter Rohrl, Timo Kluck, cel mai bun pilot de teste al lui Porsche si Marc Lieb, cel mai rapid si de succes pilot din seria GT.

Porsche a organizat doua zile de teste la Nurburgring, pe 3 si 4 septembrie cu cate patru sesiuni de cate o ora. In prima zi, la volan au fost Walter Rohrl si Timo Kluck. Acesta din urma a declarat: „Inainte de fiecare curba aveam cu 30 km/h mai mult decat orice alta masina sport pe care am condus-o. Kluck a reusit sa obtina timpi de 7:06 si 7:09 secunde. Apoi, Rohrl a coborat la 7:04 secunde, dar a declarat ca pentru miercuri (4 septembrie – n.red.) ii las pe lupii tineri’.

In dupa amiaza zilei de marti 3 septembrie, a incercat Marc Lieb, abia venit de la o cursa GT de la Sao Paolo, care a trebuit astfel sa suporte si handicapul diferentei de fus orar. In al doilea tur, acesta a reusit un rezultat incredibil de 6:57 minute.

A doua zi dimineata, pe racoare, au urmat alte doua sesiuni. Marc Lieb a obtinut din nou timpi foarte buni, de 7:03 si respectiv 6:59 minute, iar Timo Kluck a reusit 7:01 minute cu o a doua masina. Apoi, Marc Lieb a schimbat masina cu cea a lui Kluck (cod SEP008) si a reusit din nou un timp de record: 6:57 minute.  Acest record este cu atat mai valoros cu cat a fost obtinut cu pneuri de strada. In schimb, trebuie mentionat ca masinile erau dotate cu pachetul sport numit “Weissach”.

Seful de proiect Frank Walliser a fost foarte satisfacut:  Am demonstrat ca tehnologia hibrida poate faca o masina sport sa fie si mai rapida, ceea ce multi nu credeau, iar in al doilea rand am stabilit un nou record istoric pe Nurburgring. Sunt curios ce va face competitia’. Bineinteles, se referea la Ferrari si McLaren, care au dezvoltat masini similare.

http://youtu.be/_AuhjpQPs1M

 

 

Adaugă un comentariu