Proiect – Noi reguli pentru plata amenzilor

Șoferii ar putea achita într-un termen mai lung amenzile reduse la jumătate, se arată într-un proiect de lege adoptat miercuri, 20 mai, de către Guvernul României. Astfel, se stabilește că șoferii pot achita jumătate din contravaloarea amenzilor de circulație în termen de 15 zile și nu 48 de ore cum se specifică în legea actuală.

De asemenea, proiectul prevede și implementarea unui mecanism electronic de evidență și comunicare a amenzilor contravenționale. Inițial, sistemul va fi utilizat doar pentru amenzile rutiere, iar datele vor fi accesibile și contribuabililor.

În plus, se elimină obligația de a face dovada plății către agentul constatator.Tot în actul normativ este specificată constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat.

Dacă proiectul va fi adoptat, va demara un sistem pilot doar pentru amenzile contravenționale la refimul circulației pe drumurile publice aplicate șoferilor. În cazul în care lucrurile dau roade, acest sistem ar putea fi extins și în alte arii.

Via | Mediafax