RCA, schimbare majoră: acum îți repari mașina unde vrei tu

Șoferii care încheie polițe RCA nu vor mai alerga după firmele de asigurări pentru a-și repara mașinile avariate în urma accidentelor de circulație. Practic, șoferii nu mai trebuie să meargă cu mașina la un punct de constatare a daunelor și își vor putea repara mașina în orice service auto aleg.

Practic, se simplifica regulile pentru șoferi și se complica pentru firmele de asigurări auto. Reprezentanții societăților care încheie polițe RCA vor fi obligați, ca în cazul unui accident rutier, să meargă pentru constatare acolo unde solicita conducătorii auto. Iar asta, în cel mult 5 zile de la notificare.

Pana acum, șoferii erau nevoiți sa se prezinte cu mașinile avariate la birourile de constatări. În plus, șoferii români își vor putea repara mașinile la orice service, chiar dacă acesta nu colaborează cu firmele de asigurări.

“Practic, dacă ai avut mașina avariată în baza unui tichet RCA, mergi cu mașina direct în service-ul auto unde intenționezi să o repari, iar asigurătorul este obligat să vina în service-ul auto (ales de către tine, indiferent dacă acel service auto are sau nu contract de colaborare cu firma de asigurări) și să îți efectueze constatarea daunelor. Este o premieră în România! Dispare în sfârșit, conceptul de punct de constatare a daunelor”, a scris Cristian Muntean, președintele Asociației Service-urilor (ASSAI), pe pagina sa de facebook.

“Începe să se destrame şi monopolul instituit de către asigurători în relația cu unitățile reparatoare favorizate de către acestea. Din acest moment, păgubitului RCA îi este cu adevărat recunoscut dreptul său fundamental de a își putea repara mașina avariată în unitatea service aleasă de către el, iar asigurătorul este obligat să îi pună la dispoziție un inspector de daune care sa se deplaseze în service-ul ales de către client, în vederea efectuării constatării daunei”, a mai notat șeful ASSAI.

Precizările lui Muntean vin în completarea unei informări făcute joi de ASF, potrivit căreia, în situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul. Important de reținut este faptul că obligația persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locația unde se află vehiculul respectiv’.