Opel Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX – Metronomul de oraș

Un model de clasă mică trebuie să fie fiabil, ușor de condus și să consume cât mai puțin. Dacă adaugi și puțin confort, atunci rețeta este ideală.

 

Atunci când exploatezi o mașină de clasă mică, așa cum am făcut-o noi în ultimele luni, te aștepți să apară măcar vreun senzor care să aprindă un bec în bord sau să ai parte de cel mai mare consum pe care îl poate avea o mașină de oraș. Cert este că am condus Corsa doar pe distanțe scurte, de obicei în sarcină ridicată, prin aglomerațiile tipice zonei de nord a Bucureștiului și, surprinzător, testul nostru de anduranță decurge fără niciun incident. Opel Corsa a parcurs până acum mai bine de 9.000 km și am devenit oarecum dependenți de ea. Deși un model de clasă mică nu părea că se pretează la o cutie automată, experiența ultimelor luni ne-a făcut să ne schimbăm optica.

Cutia Easytronic face ca traficul să fie parcurs cu mult mai multă ușurință. Practic, a adus un plus de confort binevenit. Așa cum am explicat într-un articol anterior, principiul de funcționare al transmisiei Easytronic este cel al unei cutii robotizate, în fapt, o cutie manuală la care treptele sunt schimbate automat, fără să existe o pedală de ambreiaj. Chiar dacă există o ușoară întârziere la trecerea de la o treaptă la alta, atunci când se merge liniar, gradul de confort în trafic aglomerat este net superior unei cutii manuale.

Alt aspect care trebuie lăudat este consumul de carburant. Echipată cu motorul 1.3 CDTI, Corsa trece greu peste valoarea de 5,0 l/100 km, indiferent de modul de exploatare. Cel mai mare consum înregistrat până acum a fost de 5,2 l/100 km, în caniculă, trafic ridicat și cu AC pornit. Nu e deloc rău, mai ales că mașina merge pe distanțe scurte, care nu favorizează eficiența. De ajutor este și sistemul start&stop, care funcționează mereu când mașina este oprită, iar motorul nu deranjează prin vibrații nedorite la repornire.

img_0535

 

Opel Corsa 1.3 CDTI Easytronic – date tehnice

Motor: L4, turbo-diesel, cilindree 1248 cmc • Putere maximă 95 CP/3750 rpm • Cuplu maxim 190 Nm/1750-3500 rpm • Transmisie: față, cutie robotizată cu 5 trepte • Dimensiuni: L/l/h 4021/ 1736/1479 mm • Ampatament 2510 mm • Portbagaj 280-1090 litri • Performanțe: 0-100 km/h 12,3 sec • Viteza maximă 177 km/h • Consum mediu 3,1 l/100 km, • Emisii CO2 82 g/km

Kilometri rulați în momentul redactării articolului – 9.111

Citește și:

Prezentare Opel Corsa 1.3 CDTI

Cutia Easytronic de la Opel Corsa 1.3 CDTI

Echipare de iarnă – Opel Corsa 1.3 CDTI 

Metronomul de oraș – Opel Corsa 1.3 CDTI

Consum măsurat cu pipeta – Opel Corsa 1.3 CDTI

Adaugă un comentariu