Ce amenzi poți primi dacă nu ai echipat mașina cu anvelope de iarnă?

În 2011, Guvernul României a introdus în Codul rutier ordonanța care prevede montarea anvelopelor de iarnă pe mașini. Așa cum deja știți, autoritățile nu au stabilit o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite aceste anvelope, condițiile meteo deteriminând acest lucru.

Ma exact, în momentul în care circuli pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, vehiculul trebuie să fie echipat cu anvelope de iarnă.

Persoanele care nu respectă această obligație pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce prin valori cuprinse între 945 și 2.100 de lei.

În același timp, agentul reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Notă!

Pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicat marcajul “M+S”, “M.S.” sau “M&S”. Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele all-season) dacă au unul dintre marcajele respective pe ele.