Iată cine a inventat roata

Cât este ziua de lungă discutăm despre design, motoare, anvelope și multe altele. Dar n-ar fi drăguț să ne întrebăm cine a inventat roata? Toți știm că roata este un cerc de metal sau de lemn, cu spițe sau plin, care, învârtindu-se în jurul unei osii, pune în mișcare un vehicul.

Încă nu știm dacă ar trebui să discutăm despre roată ca o invenție sau Ca o descoperire, întrucât opiniile sunt împărțite. Prima roată a apărut între anii 6.500 – 4.500 î. Hr. și era un disc de lemn cu o gaură în centru. La finalul acestei perioade a apărut și roata olarului, iar mai apoi, între anii 4.500 și 3.300 î. Hr. apar și primele vehicule cu roți. De reținut, că în aceeași perioadă a fost domesticit și calul.

roata

Conform unor arheologi, roata ar fi fost inventată în Mesopotamia (5.500 î. Hr.), însă alții consideră că ea a apărut unde astăzi se află India și Pakistan. Un vas din ceramică pe suprafața căruia există stilizat un vechiul cu patru roți a fost descoperit în Polonia și conform verificărilor acesta datează din jurul anului 3.500 î.Hr.

roata

Dar roata nu a rămas niciodată la stadiul acela. Spartanii, iar mai apoi grecii și romanii și-au pus amprenta masiv pe designul roții.

Adaugă un comentariu