5 obiecte care nu trebuie să lipsească din mașina unui șofer responsabil

Dacă ești preocupat de siguranța pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, ți-am pregătit o listă de obiecte care completează echipamentele de siguranță ale mașinii tale.

Fiecare drum în care pornești îți poate aduce situații neprevăzute, complet diferite de cele pe care le-ai experimentat până acum. Pentru a avea neplăcuta surpriză a unui eveniment rutier, nu este neapărat nevoie să ieși din oraș, dar drumurile pe care se circulă cu viteze mari te expun la riscuri suplimentare. Iată cum poți să te pui la adăpost de consecințele grave ale incidentelor rutiere.  

Lichidul potrivit pentru parbriz

Unul dintre detaliile cărora nu li se acordă cea mai mare atenție este tipul lichidului folosit pentru spălarea parbrizului. Mulți șoferi sunt luați prin surprindere de primele zile ale iernii, în care soluția de parbriz, rămasă în rezervor încă din sezonul cald, îngheață. Soluția o reprezintă lichidul de parbriz special, care își păstrează proprietățile în ciuda temperaturilor scăzute, dar piața este invadată de produse ieftine și de slabă calitate.

Deși te costă mai mult, o soluție de parbriz rezistentă până la minus 40 de grade Celsius, cumpărată de la un magazin specializat, nu de la supermarket, te scutește de riscul ca stropitorul să se strice sau ca rezervorul de lichid să se fisureze. O compoziție de calitate va fi benefică și pentru brațele ștergătoarelor, prin efectul coroziv mai mic. Vara, cel mai bun lichid de curățare este cel cu efect sporit asupra insectelor eșuate pe parbriz.

Un suport auto pentru mobil și o cască bluetooth

Unul dintre indiciile responsabilității la volan este modul în care te raportezi la telefonul mobil în timpul condusului. Deși codul rutier este strict cu șoferii care vorbesc la telefon în timp ce se deplasează, funcția GPS oferită de toate gadgeturile aduce o nouă problemă. Mulți conducători auto obișnuiesc să țină telefonul mobil în mână sau chiar pe bord, pentru a fi atenți la informațiile afișate pe display. Este un obicei des întâlnit, care pune în pericol șoferul, pasagerii și pe ceilalți participanți la trafic.

Un suport auto pentru telefonul mobil îți permite să fixezi bine gadgetul, încă dinainte de a porni la drum. Astfel, vei primi în continuare indicații din partea aplicațiilor de navigație, dar ecranul nu va fi în raza ta vizuală directă și vei ține în permanență ambele mâini pe volan. Pentru ca siguranța să fie completă la acest capitol, poți întregi pachetul cu o cască Bluetooth, care te va scuti de nevoia activării difuzorului extern de fiecare dată când primești un apel la volan.

Dispozitiv pentru tăierea centurii de siguranță și spartul geamurilor

Deși ar fi de preferat să nu ai nevoie niciodată de el, acest obiect mai puțin cunoscut în rândul șoferilor îți poate fi mai mult decât util. Cu dimensiuni mici, care îți permit să-l stochezi într-unul dintre spațiile de depozitare ale mașinii, dispozitivul are o lamă care îți permite să tai centura de siguranță, pentru o eliberare mai rapidă a ta sau a pasagerilor, imediat după un impact sever. Vârful conic înglobat în dispozitiv îți permite să spargi geamurile cu un efort minim și să-i salvezi pe cei prinși în mașina răsturnată, înainte ca lucrurile să scape de sub control.

O lanternă

Banala lanternă, întâlnită azi la mai toate telefoanele mobile, încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Încă mai există situații în care ea îți poate fi de folos ție și pasagerilor, dar mai ales celorlalți șoferi. Schimbatul roții de rezervă sau verificarea motorului în cazul unor probleme apărute brusc, te expune la pericolul de a fi lovit de mașinile aflate în trafic.

Chiar dacă în portbagajul tău se găsește un kit obligatoriu, format din triunghiurile reflectorizante, îți vei mări șansele de a nu fi implicat într-un accident grav dacă vei așeza pe asfalt o lanternă, la câțiva metri de spatele mașinii. Ea te va face și mai vizibil, iar ceilalți șoferi vor încetini sau vor schimba banda mai repede decât în mod normal.

Un manometru și un set de siguranțe

Cea mai inteligentă cale de rezolva o problemă este să o preîntâmpini. O pană poate să-ți dea peste cap vacanța, mai ales dacă mașina ta este echipată cu un kit de pană în locul roții de rezervă. Înainte de a pleca la drum, poți verifica presiunea din pneuri cu ajutorul unui manometru digital pentru verificarea presiunii, pentru a ști dacă trebuie să oprești la benzinărie ca să umfli suplimentar pneurile. Dimensiunile mici ale dispozitivului te ajută să îl ții la îndemână, chiar în habitaclu, unde mai poți avea și un set de siguranțe de rezervă.

Responsabilitatea la volan nu înseamnă doar condus preventiv, ci și prin felul în care îți dotezi mașina pentru cele mai diverse situații. Cu accesoriile și cu aparatura potrivită, creezi un mediu mai sigur atât pentru pasageri, cât și pentru cei care circulă pe același drum cu tine.

Credit foto: Shutterstock

(P) Material realizat în colaborare cu Mobiup

Adaugă un comentariu