Achizițiile pe categorii de proprietăți în 2020: cum arată curbele de creștere după perioada de lockdown. Ce s-a întâmplat cu apartamentele de vânzare cu 2 camere din București

După atingerea unui minimum al activității de tranzacționare în timpul perioadei de urgență, după încheierea acesteia a avut loc o revenire semnificativă pe (aproape) toate segmentele de piață, inclusiv în ceea ce privește apartamentele de vânzare cu 2 camere din București, dar nu numai.

Urmărind evoluția trimestrială a achizițiilor raportate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) la nivel național pe categorii de imobile, cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare relevă că în materie de unități individuale, terenuri extravilane agricole și terenuri intravilane cu construcții au fost atinse, în T2 2020, minime ale activității de tranzacționare de la începutul lui 2017 încoace.

Și pe segmentul terenurilor intravilane fără construcții a avut loc un declin vizibil în perioada stării de urgență, însă acesta nu a reprezentat un minimum al perioadei analizate. În cazul terenurilor extravilane neagricole nu au fost observate, pe de altă parte, variații majore – de notat este însă că, în mod normal, activitatea de tranzacționare se situează aici la un nivel constant și, în plus, destul de scăzut comparativ cu restul pieței.

În trimestrul al treilea al anului în curs, datele furnizate de ANCPI relevă că apetitul pentru achiziții și-a revenit vizibil pe toate cele patru segmente de piață care au fost afectate de restricțiile de circulație impuse în perioada stării de urgență. Curbele de creștere au fost comparabile, astfel că segmentul cu cele mai multe contracte de vânzare (aproape de 50.000) rămâne cel al terenurilor intravilane fără construcții, acesta fiind urmat de terenurile intravilane cu construcții (circa 40.000 de achiziții), apoi de unitățile individuale (sub 30.000) și, respectiv, de terenurile extravilane agricole (aproape de 25.000 de contracte).

Pe de altă parte, terenurile extravilane neagricole au atras, și trimestrul trecut, mai puțin de 1.000 de tranzacții.

Unitățile individuale, la nivelul anului 2019 pe plan național

În ceea ce privește achizițiile de unități individuale – corelabile cu tranzacțiile cu locuințe propriu-zise, dar fără a lua în calcul terenul aferent acestora – poate fi observată, pe fondul situației create de Covid-19, o evoluție consonantă cu cea a cererii în 2020.

La nivel național, un minimum al activității de tranzacționare a fost atins, așa cum era de așteptat, în luna aprilie, când numărul contractelor încheiate a coborât sub nivelul de 6.000. Din mai a avut loc, însă, o revenire: totalul achizițiilor s-a apropiat atunci de 8.000, iar în iulie a atins pragul de 10.000 – nivel similar celui consemnat în perioada similară a anului 2019. Lunile august și septembrie s-au situat ușor sub acest prag, însă aceeași tendință a fost observată și anul precedent.

Piața din Capitală

La nivelul Capitalei, nivelul minim al activității de tranzacționare pe segmentul unităților individuale a fost atins, în mod interesant, nu în luna aprilie, ci în mai – când s-a ajuns la aproximativ 1.500 de contracte de vânzare. Acest fapt poate fi explicat prin inerția mai puternică a acestei piețe (de dimensiuni mai mari), în contextul în care o serie de tranzacții începute înainte de pandemie au fost finalizate chiar și pe durata stării de urgență.

De remarcat este că în luna iulie numărul achizițiilor s-a dublat, practic, față de mai, ajungând la un nivel similar celui înregistrat în luna februarie (peste 3.000 de acorduri de vânzare). După o ușoară scădere consemnată în luna august, numărul contractelor încheiate în septembrie a fost de aproximativ 3.000.

În Ilfov, curba scăderilor a fost mult mai lină în starea de urgență

În ceea ce privește achizițiile de unități individuale, județul Ilfov prezintă o situație total atipică comparativ cu evoluția la nivel de București, dar și cu cea de pe plan național. Astfel, curba scăderilor consemnate în lunile aprilie și mai a fost mult mai lină – iar asta inclusiv comparativ cu anul anterior, când în cele două luni de primăvară au avut loc tot evoluții negative.

În iunie, numărul achizițiilor a revenit la un nivel similar celui înregistrat în martie 2020, respectiv puțin peste 600 de unități tranzacționate. În mod neașteptat, activitatea de tranzacționare din împrejurimile Capitalei s-a diminuat începând cu luna iulie – adică exact când în București a fost atins un vârf –, iar în septembrie s-a situat la sub 400 de contracte încheiate.

Cum au stat lucrurile în Cluj

În județul Cluj, apetitul pentru achiziția de unități individuale a început să scadă încă din martie, de la un maximum de peste 1.500 de contracte atins în luna februarie. Astfel, tranzacțiile cu asemenea proprietăți a coborât la mai puțin de 1.000 în prima lună de primăvară, apoi la mai puțin de 800 în cea de-a doua și, respectiv, la sub 700 în cea de-a treia. De remarcat este însă că în toate cele trei luni nivelul de activitate din piață s-a situat peste cel din perioada similară din 2019 sau la un nivel similar cu acesta (în mai).

O scădere sub pragul de 600 de unități a avut loc în iunie, dar aceasta a fost urmată de o revenire în iulie și august (până la aproximativ 900 de unități), iar apoi de o revenire la circa 600 de unități în septembrie.

(material publicitar)

Adaugă un comentariu