Ce trebuie să verifici la mașina ta înainte de sezonul rece

Știm că legea din România nu permite să circulăm cu anvelope de vară pe un drum acoperit de polei, zăpadă sau gheață. De regulă, primul lucru la care ne gândim atunci când se apropie sezonul rece este să schimbăm anvelopele de vară. Însă, acesta nu este singurul lucru pe care îl avem de făcut dacă dorim ca iarna să nu ne ia prin surprindere. Iată ce alte recomandări avem pentru tine. 

 

Testează capacitatea bateriei într-un service

Din cauza temperaturilor scăzute, tensiunea bateriei mașinii se poate epuiza ușor peste noapte. De regulă, tensiunea bateriei trebuie să fie de cel puțin 10 volți, în caz contrar se va descărca rapid pe timp de iarnă. Ca să nu ai surprize neplăcute sau probleme cu pornirea mașinii dimineața, atunci este indicat să verifici în mod constant starea bateriei nu numai „la ochi”, ci și folosind echipament de diagnostic profesional, disponibil în atelierele auto specializate. 

 

Actualizează-ți polița RCA

A avea o asigurare valabilă înseamnă a fi scutit de amenzi și multe bătăi de cap. Scenariile posibile în cazul unei asigurări expirate sau inexistente nu sunt deloc pozitive. De aceea, este recomandat să verifici valabilitatea poliței tale RCA și să o actualizezi, dacă este cazul. Avantajul este că în prezent poți încheia și online asigurarea RCA, valabilă de la o lună până la 12 luni. Polițele pot fi achitate prin plată securizată cu cardul sau prin transfer bancar, fără să fie nevoie să te deplasezi la sediul agenției.

 

Verifică nivelul lichidelor

Temperaturile negative determină un grad mai ridicat de uzură a motorului. De aceea, trebuie să te asiguri că funcțiile de ungere și de răcire sunt îndeplinite corespunzător. În plus, lichidul de răcire al motorului și cel de curățare al parbrizului pot îngheța dacă nu sunt adecvate sezonului rece. Probabil acesta este ultimul lucru pe care ți l-ai dori atunci când pleci la drum iarna. Așa că este bine să te asiguri că vei avea în recipientul pentru curățarea parbrizului lichidul de spălare potrivit, care protejează mecanismul de ștergere chiar și în cazul în care temeperatura în termometre ajunge la -20°C.

 

Verifică eficiența ștergătoarelor 

Desigur, nu este suficient să ai un lichid de parbriz bun, ci și niște ștergătoare care nu te vor lăsa la greu. Cu timpul, lamelele ștergătoarelor de parbriz își pot pierde proprietățile de curățare și se deteriorează. În plus, sezonul rece aduce cu sine cantități considerabile de precipitații, așa că starea ștergătoarelor trebuie să fie una bună. Poți apela chiar și la modele speciale pentru iarnă: sunt acele ștergătoare prevăzute cu un strat protector care previne înghețarea componentelor.  De asemenea, pentru a le menține în siguranță și pe timpul sezonului rece, nu uita să aplici câțiva pași. În zilele cu ninsoare, curățați zăpada și gheața de pe parbriz înainte de a activa ștergătoarele și asigură-te că lamelele nu sunt înghețate. În caz contrar, riști să deteriorezi întregul ansamblu.

 

Verifică toate luminile 

Ziua scurtă, vizibilitatea redusă, ceața sunt condițiile noi pentru care șoferii trebuie să fie pregătiți pe timp de iarnă. Din cauza gropilor care le slăbesc sistemul, becurile convenționale cu filament se pot arde destul de repede. La început de toamnă, verifică starea tuturor luminilor –  stopul de frână, semnalizatoare, iluminatul plăcuței de înmatriculare, faza scurtă, faza lungă, lumina pe timp de ceață – și asigură-te că toate acestea funcționează în parametri.

 

Ideal este ca sezonul rece și mai ales înghețul și zăpada să ne găsească pregătiți, fără să ne ia prin surprindere. De aceea, recomandat este ca la final de toamnă fie să mergi cu mașina într-un service, fie să verifici personal elementele importante. 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu asigurari.ro

Adaugă un comentariu