(P) Care sunt cele mai scumpe consumabile de care vei avea nevoie pentru mașina ta?

Mașina ta are nevoie de mult mai multe consumabile, în afară de cele despre care știai deja, adică combustibil, uleiuri sau filtre. Ca să funcționeze în parametri normali, autoturismul pe care îl conduci trebuie întreținut periodic, iar la un anumit număr de kilometri parcurși, vei fi nevoit să investești în piese noi. Care sunt cele mai costisitoare dintre ele și la ce cheltuieli ai putea să te aștepți, în funcție de vârsta mașinii pe care o conduci, îți vom spune în cele ce urmează.

Filtrul și uleiul de motor

Dacă vrei să-ți păstrezi mașina în perfectă stare de funcționare, mecanicii auto recomandă ca la fiecare 10.000 de kilometri parcurși să schimbi atât filtrul de ulei, cât și uleiul de motor, chiar dacă producătorii de mașini spun că acestea ar fi bune de înlocuit abia la 25-30.000 de kilometri. Dacă ți se pare că vei fi nevoit să faci o cheltuială cam mare destul de des, fiind vorba de un cost care se poate încadra între 200 și 300 de lei, poți face un mic compromis și poți ajunge cu mașina în service pentru schimbarea celor două consumabile imediat după ce ai terminat de parcurs 20.000 de kilometri.

Filtrul de aer și de polen

Aceste două filtre vor opri particulele de praf să intre în interiorul mașinii, purificând, cu ajutorul unui strat de cărbune activ, aerul și mirosurile care pot pătrunde din mediul exterior în habitaclu. Cu ajutorul acestora, poți fi sigur că aerul pe care îl respiri atunci când pleci la drum este unul cât mai pur. Nu-ți face griji, pentru că filtrele vor permite aerului să pătrundă la motor, pentru o aerisire completă a acestuia. În medie, vei fi nevoit să plătești pentru fiecare înlocuire a celor două filtre câte 150-300 de lei, în funcție de mașina pe care o conduci. La fel ca în cazul filtrului de ulei și a uleiului de motor, nu ar trebui să depășești mai mult de 20.000 de kilometri parcurși.

Filtrul de carburant

În cazul în care conduci o mașină pe benzină, îți va fi foarte ușor să identifici filtrul de carburant, pentru că acesta se află mereu la vedere. Dacă ai preferat un diesel, va fi mai greu să îl înlocuiești, pentru că este ascuns, dar și mai scump decât în cazul motorului pe benzină. Tot la 20.000 de kilometri e bine să montezi un filtru de carburant nou sau imediat după împlinirea a doi ani de la ultimul schimb efectuat, care te va costa între 15 și 200 de lei, în funcție de motorizarea aleasă de tine.

Acumulatorul

Bateria mașinii este asemenea creierului uman. Ea pompează energie în toată mașina, atât către motor, cât și către accesoriile pe care le folosești la drum, cum ar fi acumulatorul pentru telefon, GPS-ul, radioul sau detectorul de radar. De cele mai multe ori, mașina pleacă pe ușa fabricii cu un acumulator slab, care nu supraviețuiește mai mult de 40.000 de kilometri, așa că după ce ai parcurs această distanță pregătește între 250 și 500 de lei pentru a cumpăra o baterie nouă. Respectă întocmai indicațiile din cartea mașinii, pentru a vedea de ce putere vei avea nevoie pentru a putea porni de pe loc. Poți monta singur noua baterie sau poți apela la serviciile unui service auto.

Plăcuțele de frână

Unele din cele mai scumpe consumabile de care ai avea nevoie sunt plăcuțele de frână. Dacă conduci mai mult în oraș decât în afara acestuia, acestea se vor uza destul de repede. Media pentru durata lor de viață se învârte în jurul cifrei de 30.000 de kilometri, iar dacă vine vorba de discurile de frână, acestea trebuie înlocuite la maximum 60.000 de kilometri parcurși. Recomandarea mecanicilor auto este, însă, ca cele două să fie schimbate simultan pe toate cele patru roți, pentru o etanșare perfectă și călătorii în siguranță. Costul pentru această operațiune poate ajunge până la 800 de lei, în funcție de modelul mașinii pe care o conduci.

Indiferent de articolul de care ai nevoie pentru autoturismul tău, noi îți recomandăm să cauți prin oferta generoasă de piese auto de la ePiesa și să alegi de acolo ce ți se potrivește, ca să ai mereu drumuri bune!

Adaugă un comentariu