Criterii pe care să le iei în calcul atunci când alegi cauciucuri pentru ATV

Un ATV este alcătuit din mai multe piese care-i asigură nivelul de performanță. Totuși, setul de cauciucuri pentru ATV este cea mai importantă componentă la un astfel de produs. Acestea pot transforma un model obișnuit într-un long distance cruiser sau technical rock climber, precum și un quad sportiv într-un vehicul motocross. Iată cum să le alegi pe cele mai potrivite!

Când trebuie schimbate cauciucurile?

În primul rând, această nevoie apare în momentul în care simți că aderența unor cauciucuri ATV din prezent s-a schimbat la viraje și că tracțiunea nu mai funcționează în mod optim. În cazul în care crampoanele sunt deja rotunjite sau materialul prezintă crăpături, cel mai probabil a sosit timpul să faci o investiție. Verifică presiunea înainte și după fiecare deplasare, deoarece uzura puternică poate duce în timp la probleme de manevrabilitate.

Ce design trebuie să aibă cauciucurile noi?

Dimensiunile generale ale unui ATV se încadrează între 24-26 de inch înălțime, respectiv 12-inch pentru jante. Majoritatea modelelor pot suporta chiar și două măsuri mai mari față de cele standard, dar suspensia trebuie ridicată și pot apărea erori la transmisie.

Din același motiv, cel mai bine ar fi să alegi un set care se potrivește perfect. Profilul și patternul crampoanelor joacă un rol important în alegerea designului, deoarece anvelopele trebuie să fie adaptate la mediul în care sunt utilizate.

Spre exemplu, versiunile “all terrain” sunt foarte populare datorită gradului sporit de flexibilitate. În situația în care practici off-road sau alte sporturi similare, ai nevoie, însă, de un set rezistent la bușteni, pietriș, nisip, stânci și alte obstacole naturale. Există și cauciucuri pentru ATV specializate pentru noroi sau alte sarcini utilitare zilnice.

Care este greutatea optimă?

Ponderea fiecărei anvelope este adăugată la greutatea ATV-ului. Astfel, este necesar să optezi pentru un set care poate fi pus în mișcare cu ușurință de motor. În caz contrar, sarcina suplimentară ar afecta negativ această zonă, precum și celelalte componente. Cele mai apreciate anvelope sunt cele all-purpose, acestea fiind create pentru mai multe moduri de utilizare.

Cât de importante sunt numerele de pe flanc?

Codul imprimat pe ATV este unul similar cu cel de pe anvelopele pentru mașini. Mai exact, acesta este alcătuit din 3 cifre și creat printr-o formulă de tipul 24×9.00 – 10. Primul număr reprezintă înălțimea totală a anvelopei după montare și aplicarea presiunii, iar al doilea este lățimea. Cât despre al treilea număr, acesta reprezintă diametrul. Toate măsurile pentru cauciucuri ATV sunt reprezentate în inch.

Cum să alegi cele mai bune anvelope de ATV?

Piața aftermarket pentru ATV-uri este alcătuită din multe produse care promit îmbunătățirea performanței vehiculului. Cu toate acestea, nu ai nevoie neapărat de ele. Calitatea unor cauciucuri pentru ATV are însă o importanță foarte mare, deoarece acestea influențează stabilitatea sa. Astfel, este important să alegi un set potrivit pentru drumurile pe care urmează să mergi și să te asiguri că dispui în continuare de o manevrabilitate optimă.

Unele anvelope au aderența ridicată, în timp ce altele oferă un randament kilometric foarte bun sau se comportă bine pe teren accidentat. Consultă manualul de utilizare și vei înțelege mai bine detaliile de care trebuie să ții cont. Poți achiziționa cauciucuri ATV și alte produse asemănătoare dintr-un magazin online ca www.generalmotor.ro cu prețuri începând de la 199 lei!

Adaugă un comentariu