Locuri de muncă în Ploiești – Tot ce trebuie să știi despre perioada de probă, preaviz și preconcediere

Dacă te numeri printre cei care caută locuri de muncă în Ploiești și în țară, trebuie să te informezi cu privire la legislația în vigoare. Perioada de probă, preavizul și preconcedierea sunt aspecte de luat în seamă când vrei să ocupi locuri de muncă în Ploiești și în alte orașe.

Cei care doresc să ocupe locuri de muncă în Ploiești și în alte părți ale țării au auzit termeni precum perioada de probă, preaviz sau preconcediere. Numai că nu sunt complet informați cu privire la aceștia. Pentru că nu-și cunosc drepturile, se confruntă cu neplăceri și abuzuri atunci când au de-a face cu ei.

Ce înseamnă perioada de probă

Persoanele care doresc locuri de muncă în Ploiești sau în alt oraș știu că majoritatea angajatorilor oferă o perioadă de probă înaintea angajrăii propriuzise. La încheierea contractului individual de muncă, se poate stabili o perioadă de probă pentru verificarea aptitudinilor angajatului. Aceasta nu este obligatorie. Dar poate fi prevăzută la angajare. Durata perioadei de probă este

de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Pentru muncitorii necalificați și absolvenții de învățământ superior, perioada de probă are caracter excepțional. Și nu poate depăși 5 zile lucrătoare pentru prima categorie și 6 luni pentru absolvenți.

Îți știi drepturile?

În timpul perioadei de probă, există libertate de ambele părți. Atât angajatorul cât și angajatul sunt liberi să pună capăt colaborării fără prea multe explicații. Nu este nevoie de preaviz, nici de vreo justificare. Dar numai dacă încetarea colaborării are loc exact în perioada de probă, nu la o zi după ce aceasta s-a terminat. Perioada de probă pentru cei care vor locuri e muncă în Ploiești sau în alte orașe poate fi de bun augur. Ai posibilitatea de a te integra în noul colectiv, de a-ți cunoaște colegii și de a învăța lucruri noi. Cu cât dovedești mai multă curiozitate și pui mai multe întrebări, cu atât ai șanse mai mari de a obține jobul dorit. La anumite intervale, ar trebui să ai întâlniri cu superiorii. Perioada de probă se consideră la vechimea în muncă și îți permite să beneficiezi de toate drepturile unui angajat.

Preavizul și preconcedierea pentru locuri de muncă în Ploiești și în țară

Preavizul este termenul pentru anunțul de încetare a contractului de muncă. Deși angajatul demisionează, contractul rămâne valabil și pe durata preavizului. În cazul demisiei, durata nu poate fi mai mare de 15 zile pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de conducere. În cazul concedierii, durata perioadei de preaviz nu poate fi mai mică de 20 zile lucrătoare. Această perioadă nu poate fi întreruptă, nici suspendată.

Pe de altă parte, preconcedierea vizează restructurări ale activităţii care pot conduce la disponibilizări. Angajatorii au obligaţia să înştiinteze agenţiile pentru ocuparea fortei de muncă, cu cel puțin 30 de zile înainte, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului. Astfel, angajatorii sunt obligaţi să acorde preaviz celor ce urmează să fie disponibilizaţi. În perioada preavizului, angajaţii vor participa la serviciile de preconcediere realizate de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Adaugă un comentariu