(P) Anvelope de iarnă vs anvelope all season

Sezonul rece și-a intrat în drepturi, iar timpul se scurge rapid până ce prima lună de iarnă va începe. O dată cu această perioadă a anului șoferii au responsabilitatea de a-și pregăti mașinile corespunzător pentru ca acestea să funcționeze optim în condițiile meteo specifice. Schimbarea anvelopelor este o etapă importantă atât pentru fiabilitatea mașinii, cât și pentru siguranța pasagerilor. Astfel, în pragul iernii, șoferii sunt puși în fața unei decizii complicate: anvelope de iarnă sau all season?

Anvelopele de iarnă  – plusuri și minusuri

Anvelopele de iarnă au o compoziție specială pentru a face față cu brio condițiilor de carosabil specifice sezonului rece. De asemenea, ele sunt extrem de rezistente și își păstrează proprietățile fizice chiar și atunci când gradele din termometre scad mult sub zero.

Poate că nu foarte mulți dintre șoferi știu că aceste anvelope sunt realizate dintr-un procent mai mare de cauciuc natural și dioxid de silciu. Drept urmare, cauciucul sintetic care face parte din compoziția pneurilor nu mai este predispusă la întărire din cauza frigului. Beneficiul pentru șofer? Este asigurată o mai bună tracțiune la temperaturi scăzute.

În plus, spre deosebire de anvelopele all season, cauciurucile de iarnă prezintă benzi mici pe suprafața de rulare, o altă caracteristică ce crește tracțiunea pe zăpadă și pe polei. Astfel, riscul de acvaplanare a mașinii scade considerabil.

Pe lângă toate aceste avantaje, echiparea automobilelor cu pneuri de iarnă în sezonul rece asigură performanțe ridicate în condiții de drum vulnerabile. De exemplu, în zonele predispuse la îngheț și la formarea poleiului – viraje, poduri, dealuri – anvelopele de iarnă prezintă o aderență foarte bună.

Toate aceste avantaje ale cauciucurilor de iarnă se traduc prin mai multe beneficii pentru șofer: manevrarea facilă a mașinii, siguranță sporită și confort ridicat în timpul mersului.

Cauciurile de iarnă reprezintă cea mai bună alegere pentru pregătirea mașinii, chiar dacă am putea menționa și un dezavantaj pe care acestea îl au: costul de achiziție este mai mare decât cel al anvelopelor all season. Totuși, această investiție se amortizează în timp deoarece un set de cauciucuri noi poate fi folosit până la 5 ani. Acest termen este mai scurt, însă, pentru anvelopele all season. Vezi care sunt preturile orientative pentru un set de anvelope iarna 205 55 r16.

Anvelope all season – avantaje si dezavantaje

Anvelopele all season sunt un hibrid intre cauciucurile de iarna si cele de vara si, prin urmare, combina proprietatile celor doua tipuri de echipamente. Comparativ cu pneurile de iarna, performantele anvelopelor all season sunt considerabil mai slabe. Aderenta acestora si, implicit, tractiunea sunt doar doua dintre aspectele la care anvelopele de iarna au un mare plus.

Cauciucurile concepute pentru toate sezoanele reprezinta, totusi, o alternativa mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor de achizitie. De regula, pretul lor este redus la jumatate fata de suma necesara pentru cumpararea a doua seturi de cauciucuri dedicate fiecarui sezon.

Chiar si asa, anvelopele all season nu reprezinta o investitie buna pe termen lung. Motivele sunt numeroase si se refera atat la siguranta pasagerilor cat si la limitarile impuse de folosirea acestui tip de pneuri. De exemplu, acestea sunt potrivite doar pentru masinile cu putere mica si doar daca sunt folosite in zone cu climat bland. De asemenea, pot fi o optiune viabila pentru soferi care nu conduc frecvent pe timpul iernii.

Adaugă un comentariu