(P) Cum funcționează bujiile, când este timpul să le schimbați

Bujiile sunt componente cu importanță covârșitoare pentru sistemul de pornire al vehiculelor cu aprindere pe scânteie electrică. Practic, sunt elementele care pun în mișcare întregul circuit al mașinilor. Şi în cazul maşinilor ce funcţionează cu benzina cât şi a celor cu motorină, bujiile sunt esenţiale.

Chiar dacă modul de funcționare nu este identic, sarcina acestora este aceeași în cazul ambelor tipuri de motorizări.

Cum arată o bujie şi unde este poziţionată

Bujiile sunt componente ale vehiculului formate din doi electrozi, rolul acestora este de a produce o scânteie electrică care aprinde carburantul din camera de ardere şi activează sistemul de pornire a motorului. Forma acestora este cilindrică, au ușoare asimetrii. Sunt poziţionate cu capul în jos, aceasta fixare permiţându-le să ajungă în camera de ardere unde este eliberat combustibilul. Puterea lor este diferită şi variază în funcție de mărime.

Construcția acestor elemente este simplă, fiind formate din electrozi principali, situații în capul bujiei şi electrozi secundari poziţionaţi în partea opusă. Modul de funcționare a acestora este simplu, sub acțiunea curentului electric, cei doi electrozi se activează se încarcă energetic şi produc explozie controlată, ce generează scânteie.

Exista o varietate mare de bujii pe piață, cele mai populare sunt cele cu scânteie şi cele incandescente. Modele din urmă sunt foarte eficiente în condiții de temperatura scăzută, asigurând pornirea rapidă a motorului în sezonul rece. Tehnologiile propuse de NGK sunt gândite să răspundă celor mai complexe provocări. Sunt rezident, durabile şi asigură funcţionalitate impecabilă chiar şi în condiții extreme. Atât variantele de aprindere cu scânteie cât şi cele incandescente nu dezamăgesc.

Bujii NGK – soluții fiabile pentru o varietate mare de vehicule

Bujii NGK 16 sunt universale pentru multe mașini, practic datorită tehnologiilor inovatoare, reușesc să facă faţă celor mai mari provocări. Funcționează eficient în sezonul cald, când temperaturile sunt tropicale, însă îndeplinesc sarcina la fel de bine în anotimpul rece când termometrele scad sub pragul înghețului. Anii de studiu şi cercetare şi investițiile constante realizate de producător fac ca toate echipamentele create să fie eficiente, durabile, rezistente.

Bujiile NGK  cu deschidere 16 mm sunt soluții populare pentru o varietate mare de vehicule. Honda, Opel, VW, Mercedes, Renault, Skoda, Audi, BMW, Fiat sunt doar câteva dintre cele mai populare mărci auto ce funcționează eficient cu consumabilele produse de NGK. Piesele vin cu design subtil, intuitiv, fiind ușor de manevrat şi înlocuit.

Când trebuie înlocuite bujiile

Trebuie să se țină seama că bujiile sunt componente consumabile, care se uzează în timp, deci trebuie schimbate periodic.  Semnele care arată ca bujia este defectă, sunt ușor de identitate. În cazul vehiculelor cu computer digital în bord, apare martorul luminos care semnalizează o problemă a bujiei sau funcționare defectuoasă.

Un alt semn că există o problemă a unei bujii,  a mai multora, sau o poziționare defectuoasă  este când motorul nu funcționează liniar, când se simt întreruperi sau vibraţii în mers. Dacă vehiculul nu accelerează cum trebuie este clar un alt semnal ca bujiile ar putea fi afectate. Creșterea nejustificată a  consumului de carburant şi mirosurile neplăcute în cabină sunt alte semne că aceste componente sunt defecte sau uzate.

Şoferii care detectează că vehiculele nu pornesc la cheie, pot intra pe auto-bild şi pot selecta bujiile potrivite, compatibile vehiculului pe care îl dețin.

Adaugă un comentariu