Garajul unui pasionat de mașini sau de motociclete rămâne rareori la funcția sa de bază, aceea de a adăposti vehiculele și scule sau accesorii care au legătură cu ele. De cele mai multe ori transformăm garajul într-un soi de depozit pentru toate obiectele care nu își găsesc locul în casă. Ar trebui să spunem “stop” și să învățăm să amenajăm eficient garajul, chiar dacă poate mai păstrăm în el și alte lucruri.
Ai nevoie în special de organizare. Nu trebuie să faci vreo investiție majoră în acest aspect, ci doar să îți foloseșți logica și priceperea pentru a folosi spațiul pe verticală. Fă o triere serioasă a tuturor obiectelor din garaj și te va surprinde cât spațiu vei reuși să obții. Dacă nu știi cum ai putea face acest lucru, aplică principiul lucrurilor nefolosite de mai mult de un an: dacă nu ai avut nevoie de ele în această perioadă, e puțin probabil să mai ai vreodată. Cât despre acele obiecte despre care nici nu mai știai că sunt prin garaj… știi ce ai de făcut. Odată degajat terenul, te vei putea învârti în voie pe lângă mașină.
Organizează atent echipamentele necesare în garaj: trusa de chei tubulare, compresorul de aer, multimetrul, cheia dinamometrică, lubrifiantii și substanțele de curățare. Amenajează-ți un banc de lucru bine iluminat pentru toate operațiunile pe care știi că vei avea nevoie să le faci.
Un capitol la care ar trebui să fii foarte atent când îți amenajezi garajul este instalația electrică. Ai nevoie de o iluminare bună a tuturor zonelor, pentru a nu apela mereu la lanterne și improvizații. Indiferent cât de mic este spațiul, vei avea nevoie de mai multe prize, ca să nu mai înșiri prin garaj tot felul de prelungitoare.
Pentru lucrările electrice, oricât de priceput te crezi, apelează la un electrician autorizat pentru că garajul este ultimul loc în care ai nevoie de improvizații pe partea electrică. Un scurt circuit într-un spațiu în care există materiale inflamabile poate fi extrem de periculos și poate produce pagube considerabile.
Iluminarea insuficientă a garajului sau improvizațiile electrice sunt printre factorii de risc enumerați de specialiști pentru acest tip de spații, pe lângă obiectele depozitate greșit și care sporesc riscul de accidente și depozitarea incorectă a substanțelor chimice, otrăvitoare și inflamabile.
Pe lângă organizarea atât de necesară, verifică periodic instalația electrică din garaj, asigura-te că umezeala care se formează deseori în acest spațiu nu o afectează. Dacă vrei să te asiguri că totul este aranjat ca la carte în garajul tău, poți apela și la un meserias pentru construirea unui mobilier specific.
Dacă ești pasionat și de “ale casei” sau cauți și alți meșteri, Meșteri Locali îți pune la dispoziție profesioniștii necesari pentru a te ajuta atât în garaj cât și în casă. De la zugravi până la ingineri de electrocasnice, vei găsi cei mai pricepuți profesioniști pe site-ul Meșteri Locali și te vei putea convinge în funcție de recenziile primite de aceștia de la clienți.