(P) Cum să-ți alegi anvelopele pentru sezonul rece

Vremea frumoasă va rămâne în curând o amintire pentru următoarele luni, iar asta înseamnă că trebuie să te pregătești așa cum trebuie pentru sezonul rece. Așa cum te gândești la hainele potrivite, e cazul să te gândești dacă mașina ta este echipată pentru tot ce înseamnă anotimpul care urmează: frig, vânt puternic, ploaie, zăpadă și viscol.

Anvelopele mașinii ar trebui să reprezinte o prioritate în perioada următoare, de ele depinzând nu doar siguranța ta, ci și a pasagerilor tăi. Îți vom explica în continuare cum și când să alegi anvelopele de iarnă, astfel încât să poți conduce fără griji și să te bucuri de fiecare drum. Ca primă recomandare, alege anvelope noi, nu second hand, pentru a nu avea surprize în ceea ce privește durata lor de viață, istoricul și uzura.

De asemenea, fiindcă e bine să iei în calcul și alternativele, vom arunca o privire asupra anvelopelor all season și a avantajelor pe care le-ar aduce această soluție.

Ce beneficii aduc anvelopele de iarnă și cele all season 

Cauciucurile pentru iarnă sunt ceva mai moi decât cele folosite în timpul verii și au o aderență bună atunci când termometrele arată temperaturi foarte mici și drumurile sunt alunecoase. Datorită concentrației crescute de cauciuc natural și dioxid de siliciu, precum și a șanțurilor adânci cu care sunt prevăzute, vei putea controla mai bine mașina și o vei putea manevra și opri rapid, chiar dacă șoseaua e acoperită de zăpadă sau gheață. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că vei putea face cascadorii la volan, dar siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic va crește considerabil.

Anvelopele all-season sunt folosite de multe ori ca o alternativă intermediară, mai ales datorită faptului că în loc de două cheltuieli, cumperi un singur set de cauciucuri pentru tot anul. Atenție, însă: deși se adaptează și la căldură, și la frig, e posibil ca în condiții extreme să nu fie la fel de eficiente. Materialul din care sunt făcute anvelopele all season este destul de apropiat de cel al anvelopelor de iarna, ceea ce înseamnă că în general te poți baza pe elasticitatea acestora. Totuși, tocmai fiindcă profilul lor e unul potrivit atât sezonului cald, cât și celui rece, uzura poate interveni mai repede și e posibil să fie nevoie să le schimbi mai des.

Dacă mergi pe varianta all season, ai grijă să nu rulezi cu viteză foarte mare și orientează-te spre un producător premium, ca să obții o calitate cât mai bună.

Când e cazul să schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă 

Te sfătuim să nu o faci prea devreme, fiindcă avantajele anvelopelor de iarnă se pot transforma ușor în probleme dacă le folosești înainte de a fi cazul. Specialiștii recomandă să faci schimbarea atunci când temperatura scade sub 7 grade și cauciucurile de vară încep să-și piardă elasticitatea și să îți producă dificultăți în ceea ce privește aderența la drum și capacitatea de frânare. E important să știi că înlocuirea anvelopelor cu cele corespunzătoare le va crește și durata de viață, așa că urmărește prognoza meteo și nu schimba cauciucurile doar după data din calendar.

Cum alegi anvelopele potrivite și de ce trebuie să ții cont 

Atunci când vine momentul să schimbi cauciucurile, e cel mai bine să achiziționezi un set complet, fiindcă astfel mașina va avea patru anvelope identice, care vor răspunde în același fel la manevre și îți vor permite să ai un control mai bun asupra mașinii, implicit o mai mare siguranță.

E posibil să ai deja anvelopele cumpărate de iarna trecută, însă una sau două dintre ele să aibă probleme – nu este necesar să cumperi un nou set, ci doar să alegi modele de la aceeași marcă, astfel încât toate patru să fie de același tip.

Cauciucurile trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru greutatea mașinii, pentru a-ți oferi stabilitate și siguranță. Un cauciuc prea mic și ușor poate ceda ușor în trafic, când ți-e lumea mai dragă. Cum te asiguri că alegi ceea ce trebuie? Verifică întotdeauna cu atenție cartea de identitate a vehiculului înainte de a face achiziția: acolo vei găsi trecute dimensiunile exacte ale roților, astfel încât să nu mergi la risc și să nu te trezești cu amenzi de la Poliția Rutieră.

Când vine vorba de preț, nu te gândi doar la a face economii, fiindcă pe termen lung anvelopele slabe calitativ se vor dovedi mult mai puțin rentabile decât cele de calitate, care pot fi mai scumpe.

Cauciucurile de iarnă pot fi ușor recunoscute după faptul că sunt marcate cu un simbol în formă de fulgul de zăpadă. Dacă îți cumperi anvelope all season și vrei să te asiguri că pot fi utilizate iarna, verifică să apară pe ele simbolurile „M+S’, „M.S.’, „MS’ sau „M&S’, inițialele cuvintelor mud’ și snow’. De asemenea, pentru a te asigura ca ai o bună capacitate de frânare pe suprafețe umede, caută pe etichetă litera aferentă – de la A la G. Cauciucurile premium sunt cele notate cu A, B sau C și au cele mai bune caracteristici.

Echipează-te cu anvelope de pe altex.ro, unde vei găsi atât cel mai bun preț din România, potrivit oricărui buget, cât și o gamă largă de accesorii auto, pachete de schimb ulei și electrică auto. Altex este reseller autorizat pe toate brandurile Premium, cum ar fi Continental, Pirelli, Michelin, Nokian, Bridgestone, Hankook sau Goodyear.

Adaugă un comentariu