(P) Irigarea: tot ceea ce trebuie să știm despre cum se face și ce sisteme irigare folosim!

Irigarea plantelor și culturilor este extrem de importantă pentru a avea o producție sănătoasă și generoasă. De la sisteme simple de irigare la cele care fac totul singure, există foarte multe instrumente care ne ajută să distribuim apă plantelor, economisind timp, fără a pierde o resursă prețioasă.

Apa este componentă principală a tuturor organismelor vii. Aceasta le condiționează supraviețuirea și, datorită caracteristicilor fizice și chimice particulare, nu numai că intră direct în structura celulelor individuale, dar acționează ca un solvent pentru substanțele nutritive care, sub forma limfei în cazul plantelor, sunt transmise și distribuite celulelor, țesuturilor și organelor (în cazul animalelor și oamenilor). Dacă oamenii și animalele sunt capabili să își aleagă propriile alimente și să decidă când și cum să se hrănească, plantele nu pot face asta.

Plantele au o singură posibilitate: să absoarbă hrana din pământul în care își au rădăcina. Din acest motiv, solul este unul dintre factorii care condiționează capacitatea unei plante de a-și satisface nevoile. Solul este alcătuit dintr-un set de particule care se agregă între ele, lăsând în același timp un sistem de pori intercomunicanți’ mici, care sunt ocupați de aer și apă. Cu cât aceste spații sunt mai subțiri și mai numeroase, cu atât este mai mare cantitatea de apă reținută de sol. Cele două extreme sunt reprezentate de soluri argiloase și soluri nisipoase.

Solurile argiloase sunt formate din particule foarte mici și pori numeroși și subțiri, rețin multă apă și îi permit să curgă încet, provocând uneori o stagnare periculoasă. În acest caz, trebuie administrată puțină apă, dar la intervale lungi. Solurile nisipoase sunt compuse din particule mari și pori mari, apa tinde să curgă foarte repede și este necesară o udare mai abundentă și frecventă. Prin urmare, înainte de a uda plantele, este important să evaluați întotdeauna caracteristicile solului și, dacă este necesar, să interveniți pentru a le corecta.

Diferitele specii de plante au nevoi diferite de apă. De exemplu, plantele hidrofite (precum crinul de apă) trebuie să trăiască în apă, în timp ce xerofitele (cele suculente de exemplu) au dezvoltat o serie de adaptări care le permit să îndure perioade lungi de secetă.

Factorii care influențează caracteristicile apei din sol sunt diferiți. Un element climatic adesea subestimat este vântul. Acesta crește viteza și intensitatea transpirației (pierderea apei sub formă de abur prin frunze) și, în consecință, planta, pentru a-și atinge echilibrul, trebuie să absoarbă mai multă apă prin rădăcini.

Există perioade sau situații particulare în viața unei plante în care este nevoie de apă. De exemplu: primăvara, când începe repornirea vegetativă și plantele produc lăstari noi, sau când planta înflorește sau se coace, sau când tocmai a fost transplantată. În cazul unui copac înalt, poate fi necesar să-l susținem cu irigații abundente în primul său sezon de creștere, deoarece frunzele se dezvoltă în general în mod disproporționat în comparație cu rădăcinile.

O metodă bună pentru a înțelege dacă este timpul să udăm sau nu constă în a simți solul cu un deget: pentru sănătatea bună a plantelor, solul trebuie să fie întotdeauna umed, la cel puțin 2 cm sub vârf. Udarea de seară menține solul mai umed, deoarece evaporarea din cauza căldurii solare lipsește noaptea, dar, în general, este de preferat să se facă dimineața, deoarece apa, lumina și căldura permit o asimilare mai bună a nutrienților.

Orele prânzului trebuie evitate întotdeauna: schimbarea puternică a temperaturii între apă și sol ar provoca stres rădăcinilor, scăzând capacitatea lor de absorbție. În orice caz, este esențial să udăm în mod regulat. Rețineți întotdeauna că plantele, mici sau mari, trebuie să fie mereu irigate, chiar dacă a plouat recent, cu excepția cazului în care ploile au continuat timp de două sau trei zile la rând.

Udarea profesională este realizată din sisteme irigare pe care le găsim la magazine specializate precum cele de la regalfermierul.ro. Sistemul de irigare, este ideal pentru economisirea timpului și a apei.

Sunt extrem de importante țevile de irigare. Cele disponibile pe piață astăzi sunt fabricate din plastic, mai rezistente și mai puțin costisitoare decât altele din cauciuc. Cele transparente, din clorură de polivinil, sunt practice și ușor de utilizat, dar au o rezistență mecanică slabă. De aceea este mai bine să optați pentru țevi cu pereți alcătuiți din mai multe straturi, în general unul neted în interior pentru a facilita scurgerea apei, unul intermediar și unul extern în pvc sau polietilenă. Pentru a le face să reziste mult timp, țevile trebuie tratate cu o anumită atenție: curățați-le de murdărie, goliți-le de apa reziduală după utilizare și depozitați-le într-un loc uscat.

Aspersoarele sub presiune statică sunt deosebit de potrivite pentru udarea culturilor delicate și a florilor. Acestea vă permit să pulverizați apa și să o distribuiți uniform pe sol. Cele mai simple sunt cele de „presiune statică’ care au un principiu de funcționare simplu: apa iese dintr-unul sau mai multe orificii, modificate în structura sa, pentru care se obțin jeturi comparabile cu ploaia naturală sau pulverizeaza apa.

În alegerea modelului care se potrivește cel mai bine nevoilor, trebuie să țineți cont de dimensiunea zonei de udat și de cantitatea de apă pe care doriți să o obțineți.

La stropitoarele cu „braț oscilant’, pe de altă parte, un motor hidraulic oferă o mișcare oscilantă constantă unui braț de aluminiu pe care se deschid mici găuri. Apă iese din găuri prin jeturi aranjate în mod regulat.

Fiecare zonă a grădinii are nevoi diferite. Pentru a răspunde tuturor acestor nevoi, un sistem automat care funcționează pe mai multe fronturi ar putea fi util. Avantajele sunt incontestabile: economisiți timp, puteți pleca fără griji în vacanță, apa este economisită (deoarece sistemul irigă în funcție de nevoile reale) etc. Acest sistem de irigare este ideal pentru garduri vii și, de asemenea, pentru răzoare, deoarece vă permite să udați doar acolo unde este cu adevărat necesar, verificând întotdeauna frecvența și cantitatea de apă furnizată.

Irigarea este vitală pentru grădinile mici sau pentru culturile care se întind pe hectare întregi. Sistemele de irigare vă vor fi de un real ajutor în acest sens.

Adaugă un comentariu