Sălile de sport nu reprezintă un risc suplimentar pentru infectarea cu COVID-19

Un studiu recent efectuat de Universitatea din Oslo, condus de către profesorul Michael Bretthauer, citat de healthclubmanagement.co.uk, a arătat că sălile de sport nu prezită un rism suplimentar pentru infectarea cu COVID-19 atunci când măsurile preventive, cum ar fi distanțarea socială și măsurile de igienă, sunt respectate.

Studiul nostru nu a arătat nicio transmitere a virusului sau creștere a infectării cu COVID-19, asociată cu deschiderea centrelor de fitness , a spus Bretthauer.

Cercetarea – prima de acest fel din Europa – a studiat 3.764 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, care nu aveau COVID-19.

Aproximativ jumătate (1.896) dintre oameni au primit acces în săli de sport, în timp ce cealaltă jumătate (1.868) – un grup de control – nu.

Conform healthclubmanagement.co.uk, 5 cluburi de fitness au fost deschise începând cu 22 mai 2020 special pentru studiu – în timp ce Norvegia era încă blocată – iar activitățile disponibile la sălile de sport au inclus servicii pe care cluburile le-ar oferi în mod normal, de la sălile de fitness cu stații de antrenament până la clase de grup (inclusiv spinning și yoga).

Cei care vizitau un centru de fitness au fost nevoiți să respecte regulile de prevenire a virusului precum distanțarea socială, (un metru pentru exerciții pe podea, doi metri pentru clase de intensitate ridicată), precum și igiena sporită a mâinilor și a suprafețelor de lucru, în timp ce stațiile de antrenament au fost dotate cu dezinfectanți pentru a putea fi curățate după fiecare utilizare de către membru, la fel cum se întâmplă și în centrele Stay Fit Gym.

De asemenea, personalul a controlat accesul în centre pentru a evita supraaglomerarea. Spațiile de antrenament au fost deschise, în timp ce dușurile și saunele au fost închise.

Echipa de cercetare a testat apoi fiecare persoană pentru SARS-CoV-2, după două săptămâni, cât și după 3 săptămâni. Din cele 3.016 de persoane care au fost testate pentru SARS-CoV-2, a existat un singur test pozitiv. El nu a vizitat sala de sport înainte de depistarea pozitivă, iar ulterior s-a demonstrat că acesta se infectase, de fapt, la locul de muncă.

În grupul care s-a antrenat în centrele de fitness, 81,8% s-au antrenat cel puțin o dată și 38,5% au vizitat un centru de șase ori sau mai mult, restul fiind cuprins între aceste două valori.

În timpul studiului de trei săptămâni, nu au existat vizite în ambulatoriu sau internări în spital din cauza COVID-19 în niciun grup.

În plus, dintre cei 91 de angajați care au lucrat la centrele de fitness în perioada experimentului și care au acceptat să furnizeze date, 83 (91,2%) au fost testați pentru SARS-CoV-2 și niciunul nu a rezultat pozitiv.

În concluzie, cercetătorii au demonstrat că nicio transmitere a COVID-19 nu ar putea fi asociată cu deschiderea centrelor de fitness, atunci când se respectată condițiile de igienă și normele de distanțare socială, așa cum se întâmplă în centrele de fintess Stay Fit Gym.

Astfel, sălile de sport nu reprezintă un risc suplimentar pentru infectarea cu COVID-19, ba chiar sunt un loc indicat de frecventat pentru că este știut faptul că prin sport îți întărești organismul și îți crești imunitatea împotriva virusurilor.

#StayFit #StayStrong

Adaugă un comentariu