Sfaturi utile pentru șoferii care pleacă la un drum lung

Siguranța ta și a celor care călătoresc alături de tine este cel mai important lucru atunci când te urci la volan. Ba mai mult, atunci când pleci la drum lung, trebuie să îți iei niște măsuri de precauție, pentru ca tu și cei dragi să preveniți posibilele incidente ce pot apărea pe șosea. Drept urmare, iată câteva sfaturi utile care ți-ar prinde bine atunci când vei conduce ore în șir.

Asigură-te că te-ai odihnit suficient

În noaptea care precede călătoria, încearcă să dormi cel puțin șapte ore, pentru a te asigura că ești suficient de odihnit. Lipsa somnului îți poate afecta reflexele, diminuează drastic concentrarea, iar din cauza asta poți pierde controlul volanului și să ajungi pe contrasens, un accident fiind inevitabil. De aceea, înainte de a pleca la drum lung, odihnește-te corespunzător. 

Fii cu ochii în patru și apelează cu încredere la tehnologie

Mai precis, ține ambele mâini pe volan și nu îți lua ochii de la traseu. Dacă ești nevoit să vorbești la telefon, nu îl ține la ureche, cum faci de obicei, ci apelează cu încredere la casti bluetooth. Astfel, vei rămâne concentrat pe tot parcursul călătoriei, iar telefonul nu îți va distrage atenția. De asemenea, dacă ai un itinerar necunoscut, adică un drum pe care nu l-ai mai parcurs până la momentul acela, în locul unei hărți fizice pe care să o ții pe bord, instalează-ți o aplicație care să te ghideze către destinație.

Fii de două ori mai atent pe timp de noapte 

Dacă mergi pe timp de noapte, fii de două ori mai atent. Când se lasă seara, vizibilitatea scade considerabil, iar pe carosabil există tot felul de posibile pericole care îți pot ieși în cale, precum animale lăsate nesupravegheate sau căruțe nesemnalizate. În plus, dacă nu poți să oprești să iei o pauză și ești obligat să conduci, iar nimeni nu te însoțește, radioul este cel mai bun prieten al tău. Este foarte important să asculți vocea unei persoane, fie că aceasta cântă sau vorbește, pentru că probabilitatea de a adormi la volan crește atunci când este liniște totală în mașină. Zgomotul va reduce acest risc. 

Ia-ți un copilot 

Chiar dacă nu participi la un campionat de raliuri și nu e vorba de un copilot în adevăratul sens al cuvântului, atunci când te paște un drum lung, indicat este să te însoțească cel puțin o persoană. În primul rând, dacă are carnet de conducere, poate trece în locul tău, iar tu să ai timp să te refaci, poate chiar să te odihnești pe bancheta din spate. De asemenea, chiar dacă nu poate să conducă în locul tău, ia în considerare faptul că vei avea pe cineva care te va supraveghea constant, în cazul în care vei adormi spontan sau îți vei pierde concentrarea. În acest fel, riscul apariției unui eveniment neplăcut se reduce considerabil.

O pauză e binevenită

Nu conduce până la epuizare. Trage pe dreapta și relaxează-te. În drum, oprește la o benzinărie sau magazin, dezmorțește-te, bea apă și consumă fructe pentru a-ți recăpăta forțele și a rămâne vigilent. În acest mod, îți vei lua doza de energie de care ai nevoie pentru a fi în siguranță pe traseu. 

 

Așadar, înainte să pleci la drum lung, mai ales dacă ești un șofer începător, trebuie să îți iei niște măsuri de precauție pentru a rămâne teafăr și a evita accidentele. Este foarte important să te odihnești în prealabil, să faci pauze dese, să fii mereu atent la drum, să păstrezi distanța regulamentară între tine și celelalte mașini, să adaptezi viteza și să apelezi la tehnologie pentru a îți păstra concentrarea. Astfel, atât tu, cât și cei dragi veți rămâne în siguranță. 

 

Sursă foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu evomag.ro

Adaugă un comentariu