Inventatorul eleronului pentru Dacia a fost despăgubit. Ce sumă a primit inginerul piteștean

Inventatorul eleronului pentru Dacia a fost despăgubit, după ce a luptat în instanță pentru drepturile sale timp de 25 de ani. Inginerul piteştean Sandu Ion Romică a câştigat procesul privind drepturi de autor asupra eleronului Daciei 1310. În urma deciziei magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, bărbatul a primit despăgubiri de aproape 1 milion de dolari.

Lupta în instanță a început în 1991, iar la acel moment, inginerul a cerut să fie despăgubit cu 120 de miliarde de lei vechi. În 1998, magistrații Tribunalului Timiș au dat o sentință favorabilă, dar procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2004, Guvernul a dat însă o ordonanță prin care a stabilit că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului răspunde pentru pretențiile financiare împotriva societăților privatizate, cum a fost și cazul Automobile Dacia care a fost privazitată în 1999. Imediat, inginerul piteștean a cerut în instanță despăgubiri în valoare de 31 de milioane de euro. În schimb, Guvernul a reușit să blocheze procedura de executare silită și a obținut rejudecarea litigiului.

Citește articolul complet pe Libertatea.ro

    Doru says:

    Atentie mai mare la folosirea cuvintelor inventie si inovatie. Ce a facut distinsul pitestean este o inovatie. Inventia este alteceva. El a gandit “coada de ratoi” din acelasi material cu capota. Cel care a gandit coada este inventator.
    Consultati; https://ro.wikipedia.org/wiki/Inovatie

Adaugă un comentariu