9 lucruri mai puțin știute despre istoria Skoda

Mașinile cehe și berea produsă la Praga sunt embleme ale Cehiei. De-a lungul vremii, mașinile Skoda au scris o pagină importantă din istoria automobilelor europene. Iată 9 lucruri mai puțin știute despre trecutul Skoda:

1. Skoda face parte dintr-un grup select și a fost fondată în 1895, fiind unul dintre primele patru producătoare de automobile ca vechime din lume.

2. La început, compania înființată de mecanicul Vaclav Laurin şi Vaclav Klement a produs biciclete, iar în 1899 motociclete sub denumirea Laurin & Klement Co.

3. În anul 1905, compania s-a lansat pe producția de automobile, iar în 1907 societatea a fost transformată pe acțiuni.

4. Compania Skoda a fost înființată pe data de 27 iunie 1925, când concernul Skoda a cumpărat producătorul de automobile Laurin & Klement în Mladá Boleslav. Václav Laurin a rămas atunci director tehnic.

MEDION DIGITAL CAMERA

5. În anul 1946, întreprinderea Skoda a fost nationalizată și s-a trecut doar la productia de automobile. În ciuda naționalizării, întreprinderea a reușit să producă în continuare modele consacrate ca Spartak, Octavia şi Felicia.

6. După apariția Skoda 100 și 110 în 1969, la sfârșitul anului 1970 uzina din Cehia a produs modelul cu două uși Skoda 110 R Coupe. Aceasta s-a bucurat de un real succes pe piața din Europa.

7. În decembrie 1990 guvernul ceh a decis preluarea Skoda de către Volkswagen și pe data de 16 aprilie 1991 noua societate comerciala Skoda și-a reluat activitatea sub denumirea “Skoda automobilova akciova spolecnost”.

skoda3

8. Skoda este a doua companie ca mărime după venituri din Cehia, generând venituri echivalente cu 5% din Produsul Intern Brut al țări.

9. Logo-ul skoda s-a transformat de 5 ori de la înființare. Logo-ul cu săgeata înaripată a fost folosit pentru prima dată în 1926 după un concurs la care au participat 300 de desene. Nu se știe cine este autorul siglei cunoscută sub denumirea “Indianul roșu”.

Adaugă un comentariu

Articole similare