Care e legătura dintre un rege și Bluetooth? Trei lucruri uimitoare despre marii monarhi ai lumii

Visăm la ei și aventurile lor de poveste când suntem copii. Ajungem adulți și îi apreciem mai degrabă pentru înțelepciunea lor și marile strategii aplicate în lupte sau în dezvoltarea națiunilor. E vorba despre regi și regine, prinți și princese, împărați și împărătese. Figurile ce alcătuiesc marile case reagle ale lumii ne vor fascina întotdeauna. Iată cinci lucruri interesante despre câteva dintre ele, care te vor face să privești altfel lumea.

Ce au în comun Regele Harald I al Danemarcei și un smartphone?

Bluetooth-ul! În daneză, numele său era Harald Blåtand Gormsen, adică Harald Dinte Albastru. Se spune că avea dinții foarte stricați și de aici îi venea numele. Dar el a fost și un rege foarte iscusit. Tehnologia Bluetooth, instalată pe smartphone-urile noastre, a fost botezată după regele danez datorită abilității sale de a uni diferite populații scandinave care se aflau în conflict. Chiar și logo-ul Blueetooth a fost inspirat de el, folosind inițialele sale runice, , ᚼ și ᛒ.

 

Știrile importante nu țin cont de sentimente

Data la care a murit Regele George al V-lea al Regatului Unit, 20 ianuarie 1936, nu a venit din mâna destinului, ci a medicului său. Regele era bolnav după răni mai vechi suferite în războaie, dar și din cauza fumatului. După ani de luptă cu boala, a căzut la pat pe 15 ianuarie 1936. Pe 20, medicul său i-a administrat o doză letată de morfină și cocaină pentru a-i grăbi moartea iminentă, dar care se lăsa așteptată. Motivul? Știrea morții regelui să „prindă’ ediția matinală a ziarului The Times, și nu cea de seară, unde se discutau subiecte prea frivole.

 

Problemele sentimentale se transmit în familie

De data aceasta e vorba de familia regală a României. Regina Maria, cea mai frumoasă regină a României, a fost cerută de nevastă de vărul său primar, George, dar mama ei s-a opus și a obligat-o să accepte o căsătorie aranjată cu Ferdinand, Prințul Moștenitor al României. Cei doi nu s-au înțeles niciodată, fiecare dintre ei având parteneri separați, în afara căsătoriei, inclusiv copii nelegitimi. Carol al II-lea, fiul cel mare al Mariei, nu i-a iertat niciodată mamei sale acest lucru. Cu toate acestea, a moștenit și el aceeași instabilitate emoțională. Era un playboy și se spune că în budoar exprima o supunere aproape masochistă față de Elena Lupescu, amanta, stăpâna și, mai apoi, soția sa.

 

Ți-am pregătit și mai multe povești interesante despre regii și moștenitorii României. Colecția Regală pictează în cele zece volume ale sale toate suișurile și coborâșurile monarhilor români, ciudățeniile fiecăruia și reușitele pe care le-au marcat în istoria noastră. Începând cu 10 ianuarie, găsești săptămânal colecția la chioșcurile de ziare, alături de Libertatea, la prețul special de 14.99 lei

Adaugă un comentariu