Istoria Kia, în câteva cuvinte. De unde vine denumirea și ce producea Kia la începuturi

Modelele Kia au devenit tot mai populare în Europa în ultimii ani. Cu o istorie de “doar” 72 de ani, Kia se bucură în ultima perioadă de o creștere spectaculoasă.

Fondată în 1944 (când Coreea făcea parte din Japonia), Kia este cel mai vechi producator coreean de mașini. Numele Kia provine de la cuvântul sino-coreean “ki”, care înseamnă a ieși afara, și terminația “a” ce semnifica Asia. În traducere, numele Kia ar însemna “Ieșind afară din Asia”.

Inițial, Kia a fost fondată ca o companie specializată în producerea cazanelor de otel și a bicicletelor sub marca “Samcholli-Ho”. În anul 1952, Kia și-a schimbat numele din Kyungsung Precision Industry, iar mai târziu s-a specializat în producerea motocicletelor, automobilelor si camioanelor.

Politica Kia s-a schimbat radical în 1986, când, în parteneriat cu Ford, Kia a demarat producerea de automobile pentru piata locala, dar și pentru export. Printre modelele produse s-au numărat Kia Pride (sora modelului Mazda 121) și Avella (sora modelului Ford Festiva).

În 1998, din cauza unor probleme financiare, compania Kia Motors Corp. a fost cumparată de concernul Hyundai.

Începând cu anul 2005, Kia s-a focusat pe piața europeană. În septembrie 2010, Kia Motors Corporation a anunțat un total de 187.251 de unități vândute la nivel mondial. În decembrie 2013, Kia Motors Corporation avea 33.255 de angajați.

ceed

Sursă: istoricauto.ro

Adaugă un comentariu