Viitorul fără șoferi – 6 schimbări care vor veni odată cu mașinile autonome

Ideea automobilelor care se conduc singure este de mult testată, dar astăzi, iată-le aici. Este momentul să vorbim despre schimbările pe care le vor aduce în viitor.

Primele experimente pentru dezvoltarea mașinilor autonome au avut loc devreme, în anii ‘20 ai secolului trecut. În anii 50, testele arătau deja că viziunea unui viitor fără șoferi este realizabilă, iar 20 de ani mai târziu, în 1977, era construit, în Japonia, primul vehicul autonom. Prototipuri de mașini autonome au apărut în anii ‘80, Mercedes-Benz numărându-se printre constructorii auto care au dezvoltat astfel de proiecte.

Nu mai este mult până când vom vedea în trafic doar mașini care se conduc singure (deocamdată, vedem mașini semi-autonome). Producători ca BMV, Mercedes-Benz, Audi, Ford, Tesla, Honda, Nissan, Subaru, General Motors dar și companii precum Google, Apple, Uber și Intel lucrează la îmbunătățirea și testarea acestei tehnologii pe șosele și se estimează că până în 2035,  jumătate din autovehiculele vândute în America de Nord vor fi autonome.

Ce va fi diferit, într-un viitor cu mașini autonome?

  1. Experții cred că nu vom avea doar motive de entuziasm: nu se vorbește, de exemplu, despre implicațiile sociale pe care le va avea revoluția auto, după cum se arată într-un material CNN. Apariția mașinilor autonome pe străzi ar putea, de exemplu, să adâncească inegalitatea socială.
  2. Pe de altă parte, într-un viitor cu mașini care se conduc singure, este de așteptat să avem costuri de transport mai mici.
  3. Atâta vreme cât angajații nu mai sunt nevoiți să conducă spre birou, timpul petrecut în trafic devine tolerabil. Grație noilor tehnologii, angajații ar putea chiar să își înceapă lucrul din mașină, înainte de a ajunge la locul de muncă.
  4.  Unii economiști care studiază fenomenul sunt de părere că răspândirea, în viitor, a mașinilor autonome îi va face pe mulți să migreze dinspre oraș, spre zonele apropiate de natură, aflate la una sau două ore distanță de birou.
  5. Un viitor fără șoferi va aduce și un alt tip de experiență cât timp ne aflăm în mașină. Am putea utiliza, de exemplu, dispozitive ca IQOS, care încălzește tutunul, fără să îl ardă, și care nu eliberează fum, scrum sau miros neplăcut, sau alte tehnologii, fără să ne facem probleme legate de atenția la volan.
  6. În cele mai multe cazuri, accidentele rutiere sunt cauzate de eroarea umană. Dacă vom avea un viitor fără accidente sau vor exista alte probleme pe care nu le putem anticipa acum, rămâne de văzut.

Sursa foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu