Opel Astra J de la 8.000 de euro: Nimic de obiectat

Cu a patra generație, Opel Astra se întoarce la prestigiul de odinioară. Iar acum,după lansarea noii generații, prețurile au scăzut semnificativ.

Este gigantică! Hatchback-ul măsoară nu mai puțin de 4,42 metri, în timp ce break-ul, Sports Tourer, atinge chiar 4,70 metri – Astra J sparge toate barierele clasei compacte. Producătorul, afectat de criza din 2009, nu a dorit să riște nimic pentru bestsellerul său și a aruncat totul în luptă.

Poate chiar prea mult. Cu o masă la gol între 1,4 și 1,7 tone, Astra este o compactă cu greutate. O adevărată provocare pentru motorizările turbo, care au o problemă cu kilogramele în plus. O problemă comună a acestora este la plecarea de pe loc. De vină este golul turbo, care este mai degrabă ca un „crater turbo, după cum au descris-o colegii noștri germani la testul de anduranță de 100.000 km. Iar atunci era vorba chiar de un diesel.

Opel Astra

O propulsie rezonabilă este posibilă începând de la unitatea turbo pe benzină de 1,4 litri/140 CP. Deranjant este însă că aceasta, ca și cea de 1,6 litri , are tendința de a se opri la pornirea de pe loc. Această eroare se poate rezolva cu un update de software. Dacă nici acesta nu ajută, este posibil să fie de vină colmatarea supapei de recirculare a gazelor (EGR). Buna impresie lăsată de trenul de rulare este stricată la controlul TÜV de către amortizoare, iar în această zonă au fost semnalate defecțiuni peste media categoriei. Este valabil și pentru sistemul de frânare, cu tendințe de blocare la roțile din spate. De asemenea, deranjează incidența ridicată a pierderilor de ulei la cutia de viteze – o deficiență care nu ar trebui să se mai producă astăzi. Dacă sistemul de aer condiționat nu funcționează corect, este probabil ca refrigerantul să se fi pierdut pe la condensator.

Din fericire, nu sunt probleme cu rugina. Pragurile Astrei din testul nostru de anduranță erau acoperite cu material protector suficient, iar la demontarea finală s-a văzut că Opel a învățat din greșelile trecutului: materialele de calitate fac casă bună cu atenția pentru detalii. Scaunele oferă un confort ergonomic maxim și par să nu fie deloc uzate, chiar și după un parcurs de peste 80.000 km.

Opel AstraÎn interior, Opel Astra J își arată și alte deficiențe constructive. Planșa de bord este destul de confuză, din cauza numeroaselor butoane care acoperă consola centrală. În plus, în interior nu se simte aproape deloc cât de uriașă e mașina pe dinafară. În special pe locurile din spate, spațiul este abia la nivelul din Corsa.

Opel Astra: În principiu solidă, dar cu mici deficiențe

Opel a rechemat în service de două ori modelul său compact. Prima oară, în 2011, pentru înlocuirea șuruburilor de fixare a scaunelor, care se puteau rupe, și în ianuarie anul acesta pentru remedierea problemelor la sistemul de răcire la 60.000 de mașini cu motoare pe benzină. În septembrie 2012 s-a operat un facelift, ce poate fi recunoscut după farurile cu tentă neagră. Mașina noastră este oferită de un dealer din Rellingen, lângă Hamburg. Populara motorizare de 140 CP în echipare Sport nu a trebuit să aștepte mult pentru un cumpărător.

Frâne
Opel Astra
În special la mașinile puțin rulate ruginesc etrierii spate.

 

 

Aer condiționat
Opel Astra
Condensatorul pierde refrigerant.

 

 

Pericol de incendiu
Un capac de protecție desprins poate împiedica răcirea, existând un pericol de incendiu. Opel a rechemat toate mașinile.

Arcurile și amortizoarele
Suferă din cauza greutății mari a mașinii. TÜV a raportat un număr relativ mare de probleme.

Cutia de viteze
image009
Cutia manuală cu șase trepte poate ceda prematur, defecțiunea fiind precedată de zgomote.

 

Pierderi de ulei
Opel Astra
Problemă tipică pentru Opel: scurgerile de ulei împiedică trecerea inspecției tehnice la TÜV.

 

Verdict
Bună treabă, Opel! Astra J respectă vechiul slogan publicitar „Der Zuverlässiger (Fiabilul), în ciuda unor mici deficiențe. Protecția anticorozivă este, însă, de top. Succesorul fiind deja în showroom, prețurile vor deveni și mai atractive în viitorul apropiat.

Opel Astra

Adaugă un comentariu